Τρία πράγματα είναι βέβαια σχετικά με τη σεξουαλική υγεία ενός άνδρα. Πρώτον, αποτελεί ένα από τα θέματα που οι περισσότεροι αποφεύγουν να συζητήσουν ακόμα και με τον γιατρό τους. Δεύτερον, πέρα από τη σωματική πλευρά έχει και ψυχολογικές προεκτάσεις, καθώς θέτει σε αμφισβήτηση την εικόνα που έχει ο άνδρας για τον εαυτό του, την αξία του και τον ρόλο του σε μια σχέση και τελικά στην κοινωνία. Τρίτον, δεν απασχολεί μόνο τον ίδιο, αλλά και τη σύντροφό του. Με τη βοήθεια, λοιπόν, των ειδικών, απαντάμε στις πιο σημαντικές ερωτήσεις του και δίνουμε λύσεις.
1. Υπάρχει φυσιολογικό μέγεθος για το πέος;
Ο μύθος Το μέγεθος του πέους είναι κύριος παράγοντας ευχαρίστησης της γυναίκας.
Η πραγματικότητα Το μέγεθος μπορεί να απασχολεί άνδρες και γυναίκες, αλλά τελικά αυτό που έχει σημασία είναι η λειτουργικότητα και όχι τα εκατοστά. Μάλιστα, επικρατεί η άποψη ότι ένα πέος που έχει έστω και 5 εκ. μήκος μπορεί να ικανοποιήσει μία γυναίκα, αρκεί ο άνδρας να μη διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα ανεπάρκειας και να γνωρίζει τις «κατάλληλες» τεχνικές. Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο μέσος όρος του μεγέθους του ανδρικού μορίου κυμαίνεται από 11 εκ. έως 16 εκ. και μετριέται πάντα σε στύση από ουρολόγο-ανδρολόγο.
2. Μπορώ να το αυξήσω;
Αλοιφές, πλαστικές επεμβάσεις, ειδικές συσκευές. Οι ιατρικοί τρόποι για να αυξήσει κάποιος το μέγεθος του πέους του είναι πολλοί. Βασική, όμως, προϋπόθεση είναι ο γιατρός να διαπιστώσει ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. Όσον αφορά το μήκος του πέους, αυτό σημαίνει ότι είναι μικρότερο από 5,5 εκ. σε χάλαση (χαλάρωση) και 8 εκ. σε στύση. Ωστόσο, καλό είναι ο άνδρας πριν δοκιμάσει κάποια μέθοδο αύξησης να απευθυνθεί σε ειδικό ψυχολόγο, καθώς το πρόβλημα μπορεί να είναι ψυχολογικό και όχι ανατομικό. Δεν αποκλείονται όμως και οι περιπτώσεις εκείνες όπου οι επεμβάσεις μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα -ακόμα και αν δεν υπάρχει πρόβλημα μεγέθους- στον τρόπο που ο άνδρας βλέπει το σώμα του και στη συμπεριφορά του ως προς το σεξ και τις ερωτικές σχέσεις.
3. Πώς να διατηρήσω τη σεξουαλική μου ακμή μεγαλώνοντας;
Η καλή σεξουαλική ζωή συνδέεται με τη σωματική υγεία. Έτσι, το υψηλό σωματικό βάρος, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή στα επίπεδα των ορμονών ή/και να βλάψουν τα αγγεία, επηρεάζοντας κατ’ επέκταση τη στύση. Παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάκτηση της χαμένης ζωντάνιας είναι:
- Η υγιεινή διατροφή.
- Η συστηματική άσκηση.
- Ο ικανοποιητικός ύπνος.
- Η ελάττωση του στρες.
- Ο περιορισμός του αλκοόλ.
- Τέλος, όσο πιο σεξουαλικά δραστήριος είναι ένας άνδρας, τόσο περισσότερο διατηρείται η ακμή του.
4. Οι φαντασιώσεις επηρεάζουν αρνητικά την ερωτική ζωή;
Η φαντασίωση συνδέεται άρρηκτα με τη σεξουαλικότητα. Περιέχει τις επιθυμίες του άνδρα, αποτελεί ένα φανταστικό σενάριο στο οποίο συμμετέχει και συνιστά μια μορφή ικανοποίησης. Του υπαγορεύει τι να επιθυμήσει και σε περιόδους έντονου στρες αντικαθιστά τις πραγματικές ικανοποιήσεις, επιφέροντας μια μορφή ισορροπίας. Με λίγα λόγια, η φαντασίωση:
- Εξοικειώνει με το σώμα.
- Αυξάνει την επιθυμία πριν από την ερωτική επαφή, τη διέγερση και τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.
- Διευκολύνει τη σεξουαλική ικανοποίηση.
- Εμπλουτίζει τη σχέση.
Οι φαντασιώσεις είναι τόσο σημαντικές που η απουσία τους δημιουργεί δυσλειτουργική συμπεριφορά στον άνδρα, ενώ ερωτήματα όπως αν μπορεί να τις μοιραστεί με τη σύντροφό του και αν κάποιες είναι «απαγορευμένες» συχνά αναχαιτίζουν την ευχαρίστηση που προκαλούν ή εμποδίζουν την εξέλιξή τους. Αν και είναι απαραίτητες, συχνά πλαισιώνονται από ντροπή, ενοχή και μυστικότητα, επηρεάζοντας σημαντικά τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά, τις επιλογές και τις σχέσεις. Από τη άλλη, απελευθερώνουν το άτομο και την ερωτική επιθυμία, επιτρέπουν δοκιμές που δεν καταπιέζουν, ενώ προοδευτικά ίσως οδηγήσουν σε περισσότερη σεξουαλική επιθυμία, ικανοποίηση, αλλά και ισχυρότερους συναισθηματικούς δεσμούς. Τέλος, οι φαντασιώσεις μπορεί να αποκαλύψουν προβλήματα στη σχέση, ώστε να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
5. Αντιμετωπίζεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;
Η πρόωρη εκσπερμάτιση οφείλεται αρκετές φορές σε ψυχογενή αίτια (υπερβολική απαίτηση της συντρόφου, επιτακτική ανάγκη για ολοκλήρωση της επαφής). Η αντιμετώπισή της μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν και οι δύο σύντροφοι, συμπεριφορικές τεχνικές, τρόπους διαχείρισης του στρες και ψυχοθεραπεία. Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από τη μορφή και τον βαθμό της διαταραχής και από τη συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου. Συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό δύο ή και περισσότερων μεθόδων.
6. Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας πού οφείλεται;
Μπορεί να οφείλεται σε παθολογικούς παράγοντες, όπως η χαμηλή τεστοστερόνη, οπότε χορηγείται συμπληρωματική, αλλά και σε ορισμένα φάρμακα, που ενδέχεται να προκαλέσουν σεξουαλικές δυσλειτουργίες, επηρεάζοντας έμμεσα και την ερωτική επιθυμία. Μειωμένη διάθεση, όμως, μπορεί να εμφανίσει ένας άνδρας και λόγω του άγχους επίδοσης, που μπορεί να γεννηθεί από λόγους βιολογικούς (π.χ. κόπωση) έως και εν γένει ψυχικούς (π.χ. θλίψη). Υπάρχουν, ακόμα, δυσάρεστα και ευχάριστα γεγονότα που μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία, Προβλήματα μέσα στη σχέση, όπως η αδελφοποίηση, αλλά και η κακή σχέση με το σώμα του, είναι δυνατό να παίξουν επίσης καταλυτικό ρόλο, ενώ τα τελευταία χρόνια σημαντική είναι και η ερωτική επιθετικότητα και οι αυξημένες απαιτήσεις των γυναικών. Ανησυχία δημιουργεί συνήθως μια κατάσταση όταν διαρκεί για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, οπότε και πρέπει ο άνδρας να αναλογιστεί τι συμβαίνει και να αναζητήσει τις αιτίες και τη λύση μέσα από την προσωπική προσπάθεια ή/και με τη βοήθεια ειδικού, ακολουθώντας φαρμακευτική ή/και ψυχοθεραπευτική αγωγή.
7. Υπάρχει θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία;
Αρχικά ο γιατρός θα συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. διακοπή καπνίσματος, απώλεια βάρους) και θα ζητήσει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις, όπως ορμονικός και αιματολογικός έλεγχος (π.χ. για σάκχαρο), DOPPLER αγγείων πέους, μελέτη της λειτουργίας της στύσης κατά τον ύπνο, ενώ υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες, όπως είναι η εκλεκτική αγγειογραφία των αγγείων που τροφοδοτούν το πέος. Μπορεί, ακόμα, να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, η οποία στην ουσία χαλαρώνει τα αγγεία του σώματος και αυξάνει τη ροή του αίματος στο πέος. Αν και μετά τα παραπάνω το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχουν επιπλέον λύσεις, όπως ο συνδυασμός των προηγούμενων φαρμάκων με τεστοστερόνη, οι ενδοπεϊκές ενέσεις και η χειρουργική τοποθέτηση μηχανισμού μέσα στο σώμα του πέους. Βέβαια, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αυτό που χρειάζεται να είναι ψυχοθεραπεία, ατομική ή/και ζεύγους, παράλληλα με την όποια φαρμακευτική αντιμετώπιση.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΠΑΥΛΟ ΑΣΛΑΝΗ, ουρολόγο-ανδρολόγο, και την κ. ΕΛΕΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ψυχοθεραπεύτρια-κλινική θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών, υπεύθυνη Ψυχολογικού Τμήματος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.