Νέα σουηδική έρευνα αποκαλύπτει ότι οι έφηβοι που δεν τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από τους συνομιλήκους τους μπορεί να γίνουν καπνιστές στην ενήλικη ζωή τους. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης παρακολούθησαν 15.000 Σουηδούς από τη γέννησή τους έως τη μέση ηλικία. Οι ερευνητές απομόνωσαν 2.329 ανθρώπους από τους οποίους πήραν συνέντευξη για τους σκοπούς της έρευνας τόσο στην ηλικία των 13 ετών με κύριο ερώτημα την αποδοχή τους από τους συμμαθητές τους όσο και στην ηλικία των 32 με βασικό ερώτημα αν είναι καπνιστές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα όσο πιο χαμηλή είναι η αποδοχή ενός εφήβου από τους συμμαθητές του τόσο πιο πιθανό είναι να γίνει καπνιστής ενήλικας. Το ενδιαφέρον της έρευνας είναι ότι οι ερευνητές δεν βασίστηκαν στην προσωπική εκτίμηση των κάθε εφήβου για την αποδοχή του από τους συμμαθητές του, αλλά ζήτησαν από τον καθένα να ορίσει τους τρεις συμμαθητές του με τους οποίους αρέσκεται να συνεργάζεται στο σχολείο. Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων οι ερευνητές κατόρθωσαν να διαμορφώσουν τη λίστα με τους «αγαπημένους της τάξης», τους «δημοφιλείς», τους «αποδεκτούς», τους «περιφερικούς» και τους περιθωριοποιημένους.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι λιγότερο αποδεκτοί έφηβοι ίσως ξεκινούν το κάπνισμα προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συνομηλίκων τους ή επειδή το κάπνισμα αποτελεί περιθωριακή συμπεριφορά την οποία επιλέγουν επειδή και οι ίδιοι αισθάνονται παραγκωνισμένοι.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction.