Από τον Παναγιώτη Θεοδώρου, personal trainer.

Η άσκηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει –μεταξύ άλλων- στον έλεγχο του βάρος, την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, βοηθάει τις γυναίκες να αντεπεξέλθουν στον τοκετό, επαναφέρει ταχύτερα το σώμα τους και φυσικά συμβάλει στην καλή ψυχική τους υγεία, τονώνοντας την αυτοπεποίθηση και μειώνοντας την κατάθλιψη και το stress.

Βέβαια, αν δεν έχετε ποτέ γυμναστεί, η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε και οι οδηγίες που ακολουθούν απευθύνονται σε γυναίκες που αθλούνταν και πριν την εγκυμοσύνη τους, με την προϋπόθεση βέβαια ότι διανύουν μια ομαλή κύηση χωρίς προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Αερόβια άσκηση: Πρέπει να διαρκεί 15-30 λεπτά, με σταθερό ρυθμό και συχνότητα 3-5 φορές την εβδομάδα. Προτιμήστε το περπάτημα, το διάδρομο, το στατικό ποδήλατο και το κολύμπι.

Ενδυνάμωση: Η ένταση πρέπει να είναι χαμηλή και αρκούν 1- 2 σετ από 12-15 επαναλήψεις σε κάθε άσκηση. Φροντίστε να κάνετε διαλείμματα των 2- 3 λεπτών για την επαναφορά της αναπνοής και η συχνότητα να κυμαίνεται 3-5 φορές την εβδομάδα. Τι συμβαίνει με τους κοιλιακούς;

Τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό μπορείτε να ξαναρχίσετε γυμναστική, αφού συμβουλευτείτε το γιατρός σας.

Έχετε, όμως, υπόψη σας ότι το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγονται όλες οι ασκήσεις από ύπτια θέση, ενώ για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια του εμβρύου, οι ασκήσεις αυτές πρέπει να σταματήσουν από τον 4ο – 5ο μήνα. Οι βαλλιστικές κινήσεις, οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, οι υπερβολικές περιστροφές, καθώς και τα βαθιά καθίσματα πρέπει, επίσης, να αποφεύγονται. Προσοχή πρέπει να δίνεται και κατά την εκτέλεση ασκήσεων ευλυγισίας. Αν και επιτρέπονται οι ασκήσεις κινητικότητας, ωστόσο απαγορεύεται να πιεστούν οι αρθρώσεις και οι μυς στα όρια του εύρους κίνησής τους, καθώς η έκκριση της ορμόνης ρηλαξίνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης «χαλαρώνει» τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού.

Τέλος, οι έγκυες ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού και η επίβλεψή τους από ένα έμπειρο γυμναστή κατά τη διάρκεια της κύησης κρίνεται απαραίτητη. Ωστόσο, τον πρώτο λόγο έχει πάντα ο γυναικολόγος σας, ο οποίος ελέγχει την πορεία της εγκυμοσύνης και την κατάσταση της υγείας σας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα.