Φύεται κυρίως στη Βολιβία και το Περού και αποκαλείται «χρυσή τροφή», ένας χαρακτηρισμός που επιβεβαιώνεται πλέον από επιστημονικές έρευνες. Αν και συνήθως κατατάσσεται στα δημητριακά, η κινόα ξεχωρίζει επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και δεν έχει γλουτένη.

Συνταγές με κινόα

Κινόα ταμπουλέ

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • ¾ του φλιτζανιού ψιλοκομμένη ντομάτα
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά
  • ¼ φλιτζάνι σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι λεμόνι
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε την κινόα σε 2 φλιτζάνια νερό για 20΄ και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει το νερό. Προσθέτουμε όλα τα υλικά και τα αφήνουμε για μια ώρα μέχρι να φουσκώσει το μείγμα και να ρουφήξει τα υγρά. Σερβίρεται δροσερό.

Κινόα «ριζότο»

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 6 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • Αλάτι-πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι παρμεζάνα
  • 1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά την κινόα και την αφήνουμε να στεγνώσει. Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά με το μισό λάδι. Προσθέτουμε την κινόα και ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ ρίχνουμε νερό (3 φλιτζάνια περίπου) και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν βράσει η κινόα ρίχνουμε αλατοπίπερο, το υπόλοιπο λάδι και το τυρί. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.
Πολύχρωμη σαλάτα κινόα

Υλικά (για 2 άτομα)

  • 1 φλιτζάνι κινόα
  • 1 ντομάτα
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 2 καρότα
  • ½ φλιτζάνι καρύδια
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό


Για το ντρέσινγκ

  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι και πιπέρι.


Εκτέλεση
Μουλιάζουμε την κινόα για 15 λεπτά και μετά την ξεπλένουμε καλά στο νερό της βρύσης ώστε να φύγει το φιλμ που περιβάλλει τους σπόρους. Στη συνέχεια, τη ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και σιγοβράζουμε για είκοσι λεπτά ή περισσότερο αν χρειάζεται. Όταν την αποσύρουμε από τη φωτιά την αφήνουμε να ξεκουραστεί για πέντε λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα. Παράλληλα, ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (εκτός από τη ντομάτα). Αναμειγνύουμε τα λαχανικά με την κινόα, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και την ντομάτα κομμένη σε κύβους. Ανακατεύουμε τα υλικά, τα περιχύνουμε με το ντρέσινγκ. Σερβίρεται δροσερή.

Δείτε επίσης: