Ένα από τα μυστικά του ευτυχισμένου γάμου φαίνεται να συνδέεται με την ικανότητα των γυναικών να ηρεμούν πιο γρήγορα, έπειτα από μια έντονη διαφωνία, υποστηρίζει έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Berkeley. Από την άλλη, η ίδια ικανότητα στους άνδρες φαίνεται να μην έχει καμία επίδραση σε μακροχρόνια βάση όσον αφορά την ικανοποίηση ενός ζευγαριού.
Οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσαν έπειτα από έναν καβγά περισσότερα από 80 ετερόφυλα ηλικιωμένα ζευγάρια και διαπίστωσαν ότι και οι δύο σύντροφοι ήταν εξίσου ικανοί να ηρεμήσουν μετά από κάθε λεκτική σύγκρουση. Ωστόσο, οι γάμοι, στους οποίους οι γυναίκες ηρεμούσαν πιο γρήγορα ήταν και πιο ευτυχισμένοι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και η περιφρόνηση, μπορεί να φαίνονται πολύ απειλητικά για ένα ζευγάρι, αλλά η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Emotion» υποστηρίζει ότι αν οι σύντροφοι – κυρίως οι γυναίκες – είναι σε θέση να ηρεμούν μόνοι τους, τότε ο γάμος τους μπορεί να συνεχίσει να θριαμβεύει.
«Οι γυναίκες θεωρούνται οι “ειρηνοποιοί” σε μια σχέση», δήλωσαν οι ερευνητές, «ωστόσο αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν την επίδραση που έχει η ικανότητα αυτή σε βάθος χρόνου».