Η έρευνα – από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ – μελέτησε την επίδραση της οικογενειακής δομής στις φιλοδοξίες των αδερφών. Προηγούμενες μελέτες κυρίως στη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία είχαν δείξει ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο πιθανό να πετύχουν περισσότερα πράγματα. Η νέα έρευνα θεωρεί ότι η εξήγηση βρίσκεται στο ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια είναι στατιστικά πιο φιλόδοξα από τα μικρότερα.

Η έρευνα – παρακολουθώντας χιλιάδες αδέρφια και μεμονωμένα άτομα – βρήκε ότι ισχύει η «ανωτερότητα» των πρωτότοκων που σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να επιτύχουν υψηλότερα εκπαιδευτικά επιτεύγματα τα οποία κατά κανόνα χρωστάνε στο ότι είναι πολύ πιο φιλόδοξα, πράγμα που τους δίνει μία έξτρα ώθηση.

Η έρευνα βρήκε πιο συγκεκριμένα ότι τα πρωτότοκα παιδιά ήταν 7% πιο πιθανό να φιλοδοξούν να συνεχίσουν με την εκπαίδευσή τους από ότι τα αδέρφια τους που γεννήθηκαν αργότερα. Τα κορίτσια μάλιστα ήταν 13% πιο φιλόδοξα από ότι τα αγόρια. Επιπλέον, η πιθανότητα να προχωρήσουν σε υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης ήταν 16% πιο υψηλή για τα πρωτότοκα παιδιά από ότι για τα αδέρφια τους.