Περισσότεροι από 2.000.000 έλληνες πάσχουν από υπέρταση. Η υπέρταση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της υπέρτασης είναι ότι πολλοί πάσχοντες απλώς δε γνωρίζουν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Το φετινό μήνυμα, λοιπόν, είναι «απλώς μετρήστε την πίεσή σας». Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης σχετικά με τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά ασθενών που δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση, αυτών που δεν λαμβάνουν αγωγή ή τη διακόπτουν, καθώς και αυτών που δε ρυθμίζονται από αδράνεια δική τους ή των γιατρών.

* Ο κ. Κ. Τσιούφης, Επίκουρος Καθηγητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, επισημαίνει τη συνύπαρξη της υπέρτασης με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα.

* Ο κ. Γ. Στεργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Υπέρτασης, Κέντρο Υπέρτασης STRIDE HELLAS-7, Γ΄ Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Σωτηρία, τονίζει τα χαμηλά ποσοστά των ασθενών που ρυθμίζονται ικανοποιητικά.

* Η κ. Σ Δούμα, Πρόεδρος της ΕΕΥ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΑΠΘ, Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, επισημαίνει τη σημασία της προσαρμογής του τρόπου ζωής στην υπέρταση, καθώς και την αδράνεια των ιατρών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.Αν η νόσος επιμένειΌταν παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής, η υπέρταση επιμένει ή όταν υπάρχει διαβήτης ή και βλάβη οργάνου θα πρέπει να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή. Σήμερα, δίνεται μεγάλη σημασία στην αντιμετώπιση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου, επομένως η απλοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής θεωρείται απαραίτητη για τη συμμόρφωση και συμβάλλει στην καλύτερη συνεργασία γιατρού και υπερτασικού ασθενούς. Υπάρχουν σταθεροί συνδυασμοί δύο ή και τριών θεραπευτικών κατηγοριών φαρμάκων σε ένα δισκίο, τα οποία προσφέρουν τόσο αποτελεσματική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης όσο και προστασία από τις επιπλοκές της νόσου.Αυξάνονται οι υπερτασικοίΣύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η υπέρταση προσβάλλει έναν στους τρεις ενήλικες και αποτελεί την βασική αιτία για περίπου 9,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Η Διεθνής Αντιϋπερτασική Εταιρεία εκτιμά ότι περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια άτομα θα έχουν διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη νόσο έως το 2025. Στην Ελλάδα, η υπέρταση επηρεάζει περισσότερα από 2.000.000 άτομα και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί. Ένα σημαντικό πρώτο βήμα είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος των ατόμων. Εάν ένα άτομο διαγνωστεί με υπέρταση, μπορούν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής του και θα εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης διαφόρων θεραπειών.