Συνεχώς λέμε ότι πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον, να μην πετάμε σκουπίδια, να ανακυκλώνουμε, να χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο γίνεται το αυτοκίνητο. Ξέρουμε, όμως, γιατί πρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά; Ξέρουμε γιατί το περιβάλλον είναι σημαντικό για τον άνθρωπο;Για βαθιές ανάσεςΤο 70% περίπου της επιφάνειας της Γης αποτελείται από ωκεανούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή της μισής ποσότητας του οξυγόνου που αναπνέουμε. Τα δέντρα είναι υπεύθυνα για το άλλο μισό.Για καθαρό αέραΤα φύλλα των δέντρων και των φυτών λειτουργούν σαν φίλτρα καθαρισμού του αέρα, αφού απορροφούν αέριους ρύπους (π.χ. τροποσφαιρικό όζον) και συγκρατούν ρυπογόνα σωματίδια (π.χ. στάχτη). Έχει υπολογιστεί ότι ένα πάρκο μπορεί να φιλτράρει μέχρι και το 85% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιοχής όπου βρίσκεται.Για γεμάτα πιάταΑπό πού προέρχονται τα γευστικά φρούτα, τα θρεπτικά λαχανικά, τα νόστιμα ψάρια και κρέατα που κάθε μέρα βάζουμε στο τραπέζι μας; Σωστά μαντέψατε. Από φυσικές πηγές, από τις οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξαρτιόμαστε για να τραφούμε. Μόνο οι θάλασσες και οι ωκεανοί καλύπτουν το 20% της παγκόσμιας διατροφικής ανάγκης για πρωτεΐνη.Για ολική υγείαΒελτιώνει τη σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία και αυτό φαίνεται μέσα από δεκάδες έρευνες. Για παράδειγμα, ένα καλά συντηρημένο πάρκο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, εκείνοι που έρχονται συχνά σε επαφή με τη φύση φαίνεται να διαχειρίζονται καλύτερα το άγχος, οι χώροι πρασίνου ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση.Για κλιματική ισορροπίαΤα δάση, η μαγκρόβια βλάστηση (π.χ. παραλίμνια, παραποτάμια) και τα θαλάσσια λιβάδια μετριάζουν τις επιπτώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αποθηκεύοντας διοξείδιο του άνθρακα στους κορμούς και το ριζικό τους σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι όταν καταστρέφονται, το δεσμευμένο διοξείδιο του άνθρακα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Για δροσιάΤο πράσινο βοηθάει στη ρύθμιση της τοπικής θερμοκρασίας προσφέροντας σκιά και δροσιά. Έτσι, η απώλειά του έχει ως αποτέλεσμα την αύξησή της.

Για προστασίαΗ καλύτερη άμυνα που έχουμε απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι τα εμπόδια που μας προσφέρει η ίδια η φύση. Τα μαγκρόβια δάση και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, για παράδειγμα, αμβλύνουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.