Λένε ότι οι γυναίκες προτιμούν τα «κακά» παιδιά και τα «καλά» τα θέλουν για φίλους. Όμως, μελέτες υποστηρίζουν ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι λάθος, τουλάχιστον όσον αφορά τις ερωτικές σχέσεις, καθώς η ανιδιοτελής συμπεριφορά τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες φαίνεται να τους κάνει πιο ελκυστικούς στα μάτια ενός πιθανού συντρόφου. Για παράδειγμα, μελέτη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας, στην οποία συμμετείχαν 459 φοιτητές, έδειξε ότι οι νέοι ήταν πιο ικανοποιημένοι από την σχέση τους και πιο δοσμένοι σε αυτήν, αν θεωρούσαν τον σύντροφό τους ταπεινό και συνεσταλμένο, ακόμα και αν τον έπιαναν να απιστεί.

Επίσης, τα αποτελέσματα μελέτης από τα Πανεπιστήμια του Nottingham και του Liverpool John Moores σε 32 γυναίκες και 35 άνδρες, έδειξαν ότι και τα δύο φύλα βρήκαν πιο ελκυστικούς ως πιθανούς μακροχρόνιους συντρόφους τους, εκείνους και εκείνες που είχαν επενδύσει σε πράξεις αλτρουισμού.

Όπως εξηγούν, βέβαια, οι ειδικοί, «δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το αν η καλή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους είναι σημάδι ότι κάποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι καλός γονιός, που θα βοηθά τον/ την σύντροφό του με την ανατροφή των παιδιών ή αν πρόκειται για σημάδι ότι φέρει «καλά» γονίδια, που μπορεί να περάσουν και στους απογόνους του».

Πάντως, αν και οι έρευνες δείχνουν ότι τα «καλά» παιδιά κερδίζουν στον έρωτα, από την άλλη φαίνεται να χάνουν στον επαγγελματικό στίβο, λαμβάνοντας χαμηλότερους μισθούς από τους λιγότερο συγκαταβατικούς συναδέλφους τους.