Η σωστή διατροφή στην εμμηνόπαυση θα μας βοηθήσει να διατηρούμαστε σε φόρμα, να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας αλλά και να διατηρήσουμε νεανική την επιδερμίδα μας. Η γαλλίδα διατροφολόγος στο Νοσοκομείο Bichat στο Παρίσι Dr Martine Pellae, μας συμβουλεύει τι να τρώμε και τι όχι. Επιπλέον, εργαστηριακές μελέτες φέρνουν στο φως τη σύνθεση-κλειδί που αντιστρέφει τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα:

ΝΑΙ Στα γαλακτοκομικά: Όσον αφορά το ασβέστιο, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι περίπου 1.500 mg ασβεστίου. Κάθε μερίδα γαλακτοκομικών έχει περίπου 250 mg ασβεστίου. Oπότε, 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα είναι ό,τι πρέπει. Στον φώσφορο: Τον βρίσκουμε κυρίως στα κρέατα, τα ψάρια και τα πουλερικά, και βοηθά σημαντικά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Στο νερό: Βοηθά και στην καλή λειτουργία των νεφρών και στην αποτοξίνωση των ιστών. Στα συχνά γεύματα: Δε μένουμε πολλές ώρες νηστικές, αφού το άδειο στομάχι οδηγεί σε ευκολότερη συσσώρευση λίπους. Αντίθετα, τα συχνά και μικρά γεύματα βοηθούν το μεταβολισμό, αυξάνοντας τις καύσεις.

ΟΧΙ Στην υπερβολική λήψη πρωτεϊνών: Η υπερκατανάλωσή τους προκαλεί την αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους σε μέτριο βαθμό βοηθά στην απορρόφησή του. ● Στο αλάτι: Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού φαίνεται να σχετίζεται με την οστεοπόρωση. ● Στην καφεϊνη και το αλκοόλ: Ενδέχεται να παρεμποδίζουν την εναπόθεση του ασβεστίου στα οστά, ενώ το αλκοόλ προκαλεί αγγειοδιαστολή και επιτείνει τις εξάψεις. ● Στο κάπνισμα: Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο που προσλαμβάνει. Επίσης φαίνεται ότι επιτείνει τις εξάψεις

Ωστόσο, η εμμηνόπαυση δεν έχει επιπτώσεις μόνο στη διατροφή αλλά και στην επιδερμίδα. Όπως κάποιες τροφές αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στον οργανισμό, έτσι μία καλλυντική σύνθεση αναπληρώνει τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην επιδερμίδα.

Στην εμμηνόπαυση… …καμία παύση στη νεότητα της επιδερμίδας. Σύμφωνα με τα εργαστήρια Vichy, μία πολύ σημαντική ορμόνη για τον ανθρώπινο οργανισμό μειώνεται δραματικά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Πρόκειται για την DHEA, (ή Διϋδροεπιανδροστερόνη), γνωστή και ως ορμόνη νεότητας.

Ο Δρ. Χρήστος Ζουμπούλης, Διευθυντής στα Τμήματα Δερματολογίας, Αφροδισιολογίας και Ανοσολογίας του Ιατρικού Κέντρου Dessau της Γερμανίας, εξηγεί πώς η DHEA διεγείρει τη σύνθεση κολλαγόνου και την παραγωγή σμήγματος και πώς μπορεί να συνεισφέρει στην διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας. Η μείωση της επιφέρει αλλαγές στην επιδερμίδα όπως χαλάρωση, ρυτίδες, θαμπή και ανομοιόμορφη όψη. Τα επιστημονικά εργαστήρια Vichy μετά από 14 χρόνια εκτενούς έρευνας, αφού αποκωδικοποίησαν τα οφέλη της DHEA για την επιδερμίδα, ενσωμάτωσαν στη νέα σειρά Neovadiol, το 1ο Σύμπλοκο Αναπλήρωσης*, ένα συνδυασμό δραστικών συστατικών που μιμείται τη δράση της DHEA και επιδρά σε όλους τους δείκτες νεότητας της επιδερμίδας. Η επιδερμίδα ανανεώνεται σε όλα τα επίπεδα άμεσα και μέρα με τη μέρα.Η πυκνότητα και η ελαστικότητα επανέρχονται, η χαλάρωση μειώνεται, το περίγραμμα του προσώπου αναπλάθεται και η λάμψη και η ομοιογένεια αποκαθίστανται.

* Το Σύμπλοκο Αναπλήρωσης έχει ενσωματωθεί στη νέα σειρά Neovadiol της Vichy. Η σειρά αποτελείται από δύο κρέμες προσώπου, μια κρέμα ημέρας για ξηρή επιδερμίδα και μια κρέμα ημέρας για κανονική-μικτή επιδερμίδα, καθώς και σε ένα serum.