Υλικά

  • 250γρ. φακές
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 100γρ. σύγκλινο καπνιστό Μάνης
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρό καρότο
  • 1 κομμάτι πράσο
  • 50ml λευκό κρασί
  • 200ml ζωμό λαχανικών
  • 5 κομματάκια κάπαρη (ψιλοκομμένη)
  • 4 πορτοκάλια
  • 4 λιαστές τομάτες
  • Ρίγανη (ψιλοκομμένη)
  • Ξίδι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού
3 πορτοκάλια
1 κλωνάρι κόλιανδρο
6 φύλα βασιλικού
100ml ελαιόλαδο
Αλάτι

Διαδικασία
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα λαχανικά. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φακές. Προσθέτουμε τα λαχανικά και σβήνουμε με το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι και το ζωμό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Σε μια μπασίνα βάζουμε τις φακές μαζί με την κάπαρη, το ένα πορτοκάλι κομμένο σε σχήμα ζαριού, το κρεμμύδι, τη ρίγανη, τις λιαστές τομάτες (ψιλοκομμένες) και το σύγκλινο κομμένο σε σχήμα ζαριού. Ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού και λίγο ξύδι. Αν χρειάζεται και λίγο αλάτι.

Για τη βινεγκρέτ
Χτυπάμε τη σάρκα των τριών πορτοκαλιών μαζί με τον κόλιανδρο, το αλάτι και τον βασιλικό και ρίχνουμε σιγά – σιγά τα 100ml ελαιόλαδο μέχρι να δέσει η βινεγκρέτ.