Καθώς τα χρόνια περνούν, το πρόσωπό μας αλλάζει από τη μείωση του κολλαγόνου και τη χαλάρωση των μυών και οι εμφανιζόμενες ρυτίδες υποδηλώνουν την πάροδο της ηλικίας. Μαζί με τις αλλαγές όμως του δέρματος, αρχίζουν και οι φθορές των δοντιών, που καταλήγουν σε απώλεια της σωστής σύγκλεισης και της κάθετης διάστασης του προσώπου. Αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν σοβαρά, προκαλούν χιονοστιβάδα αλλοιώσεων, που επηρεάζουν ολόκληρη την εικόνα του προσώπου και ακυρώνουν οποιαδήποτε ενέσιμη επέμβαση αισθητικής.

Η σημασία της απόστασης της μύτης από το πιγούνι
Η απόσταση από τη μύτη μας μέχρι το πιγούνι (γένειο), η ονομαζόμενη κάθετη διάσταση του προσώπου, είναι μετά την εφηβεία μας σταθερή και παραμένει ίδια για πολλά χρόνια. Αυτή χαρακτηρίζει το χαμόγελό μας, την ομιλία μας, την αναπνοή μας και τη λειτουργία της μάσησης. Όταν υπάρχουν φυσικά δόντια στο στόμα και βρίσκονται σε σωστή θέση σύγκλεισης, οι μασητήριοι μύες ισορροπούν και τα χείλη κλείνουν όμορφα. Όταν όμως αρχίσουν οι φθορές στα δόντια και οι εξαγωγές, διαταράσσεται η λειτουργία όλων των ιστών, οι μύες ατροφούν, συμπαρασύροντας το δέρμα, και η εμφάνιση ρυτίδων γύρω από το στόμα είναι η πρώτη χαρακτηριστική εικόνα. Αν δεν αντιμετωπιστεί αυτό, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αδράνεια των μυών στα μάγουλα και στα μήλα και τότε το πρόσωπο θα δείχνει πιο κουρασμένο και γερασμένο. Σε αυτήν τη φάση οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης με ενέσιμα προϊόντα (μπότοξ, υαλουρονικό, νήματα) θα φέρει προσωρινά κάποια αναζωογόνηση, η οποία όμως θα υποχωρήσει 6-9 μήνες μετά, όταν θα παύσει η επίδρασή τους.

Ο ρόλος της σύγκλεισης των δοντιών
Σε μια καλά οργανωμένη Οδοντιατρική Κλινική προηγείται πάντα η ανάλυση της σύγκλεισης των δοντιών και η πρόβλεψη της τελικής εργασίας, με σκοπό να αποκατασταθεί η χαμένη απόσταση μύτης-πιγουνιού. Οι φθορές πρέπει να αντιμετωπιστούν με λευκά σφραγίσματα και στεφάνες από πορσελάνη ή ζιρκόνιο και η απώλεια δοντιών με οδοντικά εμφυτεύματα. Μόνο τότε μπορεί να ολοκληρωθεί με σιγουριά η αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο με ενέσιμα προϊόντα.

Η μεταμόρφωση του πρόσωπου
Η σωστή σύγκλειση των δοντιών ξαναδίνει στους μυς το πραγματικό τους μήκος, «ξυπνάει» τον χαμένο τους μυϊκό τόνο και επαναφέρει τη «μνήμη» τους. Η μυϊκή αυτή ενδυνάμωση, που ξεκινά σε βάθος, συμπαρασύρει τους γύρω ιστούς και φυσικά και το δέρμα, με αποτέλεσμα να ανασηκωθούν οι περιοχές στα ζυγωματικά (μήλα), τα μάγουλα και γύρω από το στόμα, να μειωθούν οι ρυτίδες και να επανέλθει η φυσική εικόνα όλου του προσώπου.
Σε αυτήν τη φάση, τα ενέσιμα προϊόντα αισθητικής έρχονται να συμπληρώσουν το αισθητικό αποτέλεσμα σε ένα σταθερό οστικό υπόβαθρο. Έτσι, ακόμη και όταν περάσει η επίδρασή τους, το πρόσωπο θα παραμένει φυσικό και νεανικό, γιατί θα το υποστηρίζει το φωτεινό σας χαμόγελο!


Ο κ. Αχιλλέας Σουρμελής, στοματικός και γναθοπροσωπικός χειρουργός, μετεκπαιδευθέντας στο Leuven Βελγίου και στη Βοστώνη των Η.Π.Α., μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εμφυτευμάτων. Sourmelis Clinic: dentalimplants.gr