Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να έχει εκκριτική ωτίτιδα, μια μορφή ωτίτιδας που χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση και παραμονή υγρού στο μέσο αφτί (πίσω από το τύμπανο). Το υγρό παρεμβαίνει στον μηχανισμό μεταφοράς του ήχου και προκαλεί βαρηκοΐα χωρίς να έχει άλλα συμπτώματα – γι’ αυτό λέγεται και «σιωπηλή» ωτίτιδα. Ίσως κάποια μεγαλύτερα παιδιά να παραπονεθούν για «μπούκωμα» και περίεργους ήχους του αφτιού ή ότι ακούν περίεργα τη φωνή τους. Η εκκριτική ωτίτιδα είναι πιο συχνή σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη, γιατί ακόμη και η ελαφρά βαρηκοΐα που προκαλεί μπορεί να έχει ως συνέπεια προβλήματα μάθησης αλλά και συμπεριφοράς.
Το παιδί με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να παραπέμπεται στον ειδικό παιδοωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με την κλινική εξέταση και τη χρήση ειδικών συστημάτων εμπεδώνει τη διάγνωση της εκκριτικής ωτίτιδας. Παράλληλα θα διερευνήσει και την πιθανή αιτία. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) συνήθως είναι υπεύθυνες για την εκκριτική ωτίτιδα. Ο έλεγχος γίνεται με ενδοσκόπηση της μύτης και του ρινοφάρυγγα με λεπτό εύκαμπτο ή ευθύ ενδοσκόπιο.
Οι επιλογές της αντιμετώπισης είναι:
- Συντηρητική: Μπορεί να χορηγηθούν κάποια φάρμακα -αν χρειαστεί-, αλλιώς δεν δίνεται καμία αγωγή και παρακολουθείται ανά μήνα για ένα τρίμηνο. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες μέσα σε αυτό το διάστημα να γίνει αυτόματη ίαση, ιδίως το καλοκαίρι.
- Χειρουργική: Μυριγγοτομή (μικρή τρύπα στο τύμπανο και αφαίρεση του υγρού) με ή χωρίς σωληνίσκο αερισμού. Ο σωληνίσκος αερισμού συνήθως έχει διάρκεια ζωής 8-10 μήνες και αποβάλλεται σταδιακά. Η επέμβαση αυτή είναι μικρής διάρκειας, γίνεται πάντα υπό γενική αναισθησία και συνήθως συνδυάζεται με αδενοτομή ή και αμυγδαλεκτομή, εφόσον έχουν προκύψει τέτοιες ενδείξεις.
Από τον κ. Μιχαήλ Δ. Τσακανίκο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργό παιδοωτορινολαρυγγολόγο, διευθυντή ΩΡΛ Τμήματος «ΠΑΙΔΩΝ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ», τ. συντονιστή διευθυντή ΩΡΛ Τμήματος του Γ.Π. Νοσοκομείου Παίδων «Π.&Α. Κυριακού», e-mail: michail.tsak@gmail.com, site: http://mtsak.blogspot.com.