Το κόκκινο συμβολίζει το πάθος, το λευκό την αγνή αγάπη, το κίτρινο για άλλους το μίσος, για άλλους τη φιλία. Το τριαντάφυλλο, που συμβολίζει τα συναισθήματά μας ανάλογα με το χρώμα του, είναι από τα κυρίαρχα λουλούδια της ζωής μας. Οχι μόνο γιατί είναι όμορφο και ευωδιάζει, αλλά και γιατί έχει μοναδικές ιδιότητες που κάνουν καλό τόσο στο σώμα και στο μυαλό όσο και στην ψυχή. Επίσης, είναι ένα σχετικά βολικό λουλούδι χωρίς πολλές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, ο αδελφός μου μού χάρισε ένα υπέροχο ροζ τριαντάφυλλο που το διατηρώ σε ένα βαζάκι με φρέσκο νερό εδώ και πέντε μήνες περίπου. Οχι μόνο δε μαραίνεται, αλλά βγάζει συνεχώς καινούργια φυλλαράκια. Περιμένω την πρώτη ευκαιρία για να το μεταφυτεύσω σε γλάστρα.

«Παραμύθι να αρχινίσει»

Υπάρχουν αρκετοί μύθοι για τη γέννηση του τριαντάφυλλου. Ενας από τους πιο γνωστούς λέει ότι οφείλεται στη θεά Αρτεμη, η οποία μεταμόρφωσε μια πανέμορφη κοπέλα, τη Ροδάνθη, σε τριαντάφυλλο με αγκάθια προκειμένου να τη γλιτώσει από μια ομάδα αγριεμένων ανδρών που την κυνηγούσε.

Το λουλούδι της ολιστικής

Ηδη από τα αρχαία χρόνια είχαν γίνει αντιληπτές κάποιες ιδιότητες του τριαντάφυλλου. Oι Ρωμαίοι συνήθιζαν να κάνουν το μπάνιο τους σε νερό με ροδοπέταλα. Επίσης, από παλιά το χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο για τους πονοκεφάλους, για την αντιμετώπιση της διάρροιας, για αντισηπτικό και για την κατάθλιψη. Πλέον, έχει διαπιστωθεί και επιστημονικά ότι το πανέμορφο αυτό λουλούδι έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και προκαλεί ευφορία, καλή διάθεση, ενώ απαλύνει τα αρνητικά συναισθήματα. Το ροζ τριαντάφυλλο, και πιο συγκεκριμένα τα πέταλά του, είναι προς βρώση. Εχετε δοκιμάσει ποτέ λαχταριστό γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα τριαντάφυλλο; Αν όχι, αξίζει να το κάνετε, γι’ αυτό σας παραθέτουμε την παρακάτω συνταγή.

Mαρμελάδα τριαντάφυλλο

600 ml νερό, 450 γρ. αρωματικά, φρέσκα πέταλα τριαντάφυλλου, 450 γρ. ζάχαρη, χυμός από 2 λεμόνιαEκτέλεση: Βράζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τα μισά πέταλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για μία ώρα. Επειτα σουρώνουμε το νερό και πετάμε τα χρησιμοποιημένα πέταλα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά τη ζάχαρη με το ροδόνερο. Προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια και μερικά ακόμα πέταλα, κρατώντας λίγα για το τέλος. Οταν βράσει το σιρόπι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ελέγχουμε αν είναι έτοιμο. Tέλος, προσθέτουμε τα τελευταία πέταλα και ανακατεύουμε απαλά για 3′. Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη. Την αποθηκεύουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο και αφού κρυώσει τη φυλάμε στο ψυγείο.

Το λουλούδι της περιποίησης

Εκτός από τα παραπάνω οφέλη του, το τριαντάφυλλο είναι ένα από τα αγαπημένα συστατικά της κοσμετολογίας, η οποία εκμεταλλεύεται όλα τα μέρη του φυτού: τα πέταλα, το άνθος αλλά και το ξύλο της, αφού όλα τους είναι πλούσια σε ωφέλιμα στοιχεία. Η σύσταση του τριαντάφυλλου περιλαμβάνει βιταμίνες, τανίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν μια πληθώρα από ευεργετικά πλεονεκτήματα για την επιδερμίδα που θα δούμε αναλυτικά παρακάτω. Ετσι, ως συστατικό το συναντάμε συχνά στη σύνθεση αφρόλουτρων, σαμπουάν, ενυδατικών προϊόντων, πολυχρηστικών ελαίων, για τα μαλλιά και το δέρμα, σε μάσκες προσώπου και φυσικά στα αρώματα.

Αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο

Παράγεται κυρίως από δύο είδη τριαντάφυλλου: α) Το ρόδο Δαμασκού που καλλιεργείται σε Συρία, Βουλγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ιράν, Ρωσία, Τουρκία, Πακιστάν και Κίνα. β) Το ρόδο Centifolia που συναντάμε συνήθως στο Μαρόκο, στη Γαλλία και σετην Αίγυπτο. Να υπογραμμίσουμε ότι το γνήσιο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, και όχι οι προσμίξεις ή οι απομιμήσεις του, είναι ένα ακριβό υλικό, εφόσον για την παραγωγή ελάχιστων γραμμμαρίων χρειάζονται εκατοντάδες κιλά από πέταλα.Ωστόσο, αξίζει τον κόπο η παραγωγή του γιατί είναι εξαιρετικά πολύτιμο τόσο για την επιδερμίδα όσο και για την ψυχική και συναισθηματική υγεία μας. Ας δούμε αναλυτικά τις επιδράσεις του:- Εχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες στην επιδερμίδα.- Καταπολεμά την ξηρότητα, την αφυδάτωση και τη γήρανση. – Επιδιορθώνει τις φθορές της επιδερμίδας και προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση.- Μαλακώνει τα πετσάκια στα νύχια.- Χαρίζει ιδιαίτερη λάμψη στην όψη.- Τονώνει τη λίμπιντο.- Καταπολεμά τη θλίψη.- Απαλύνει το άγχος και ηρεμεί.Προσοχή: Να υπενθυμίσουμε ότι το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου, όπως σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια, δεν χρησιμοποιείται απευθείας στο δέρμα, αλλά διαλύεται σε έλαια βάσης, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

Ροδόνερο

Είναι αρωματισμένο νερό το οποίο προκύπτει από την εμβάπτιση ροδοπετάλων στο νερό και χρησιμοποιείται στην ομορφιά αλλά και στη μαγειρική. Είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλυντικά και αποτελεί μια απλή και οικονομική φροντίδα. Οι χρήσεις του είναι ποικίλες:- Μετά τον καθαρισμό λειτουργεί ως η ιδανική τονωτική λοσιόν: διατηρεί τη φυσική ισορροπία του pH και χαρίζει ενυδάτωση σε κάθε τύπο επιδερμίδας.- Σε συνδυασμό με το ελαιόλαδο ή το έλαιο καρύδας, καθαρίζει αποτελεσματικά, δρα αντισηπτικά και εξυγιαίνει τους πόρους.- Τονώνει, συσφίγγει και προλαμβάνει την εμφάνιση των ρυτίδων.- Καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα.- Εφαρμόζεται μετά το ξύρισμα για να απαλύνει το δέρμα. – Λειτουργεί άψογα ως σπρέι προσώπου, το οποίο φρεσκάρει, τονώνει και ενυδατώνει την επιδερμίδα.- Επίσης, στην Αγιουρβέδα χρησιμοποιούνται σταγόνες ροδόνερου για τον καθαρισμό των ματιών.

Λάδι αγριοτριανταφυλλιάς

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα αντιγηραντικά έλαια που συμβάλλει σημαντικά στην αναγέννηση των ιστών της επιδερμίδας. Είναι μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων που σφραγίζουν την υγρασία και δυναμώνουν τα κύτταρα και προβιταμίνης Α. Συγχρόνως, βοηθάει στην ομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης και στο ομοιόμορφο χρώμα επιδερμίδας. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία γιατί προσφέρει αναζωογόνηση, ανακουφίζει από ερεθισμούς, όπως δερματίτιδα, εγκαύματα, έκζεμα, δυναμώνει τα εύθραυστα νύχια και κάνει ευκολοχτένιστα τα ξηρά μαλλιά.

Οι καλλυντικές χρήσεις του τριαντάφυλλου

Τι κάνει, τι αποτελέσματα έχει και πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

1. Ενυδατώνει και δρα αντιγηραντικάΤο τριαντάφυλλο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, μάλιστα περιέχει περισσότερη ακόμα και από το λεμόνι, η οποία συμβάλλει στη διέγερση του κολλαγόνου και επιπλέον έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία θρέφει, ενυδατώνει την επιδερμίδα και καταπολεμά τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες.Ενας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τα οφέλη του τριαντάφυλλου στην περιποίησή μας είναι το αιθέριο έλαιό του. Σε συνδυασμό με ένα έλαιο βάσης, μπορεί να αντικαταστήσει το serum, την ενυδατική κρέμα ή μπορούμε να αναμείξουμε λίγες σταγόνες με το make up μας για να δώσει έξτρα λάμψη στο αποτέλεσμα. DIY συνταγήΑναμειγνύουμε 50 ml βιολογικό έλαιο βάσης, όπως άγριο τριαντάφυλλο (rosehip) ή jojoba με  20 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου σε ένα μπουκαλάκι με δοσομετρητή. Το αναδεύουμε και απλώνουμε κάθε φορά 2-3 σταγόνες από το μείγμα σε καθαρή επιδερμίδα. 2. Καταπολεμά τη θαμπή όψηΗ Jane Iredale, η δημιουργός και ιδιοκτήτρια των ομώνυμων καλλυντικών, εξηγεί: «Το τριαντάφυλλο ευεργετεί την επιδερμίδα άμεσα και αυτό το νιώθεις με το που το εφαρμόσεις. Ενυδατώνει, δίνει λάμψη, φωτίζει και προστατεύει τον επιδερμικό φραγμό από την αφυδάτωση και τη μόλυνση».3. Εξυγιαίνει την επιδερμίδαΧάρη στις μοναδικές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και επουλωτικές ιδιότητές του είναι ιδανικό για τον λιπαρό ή με τάσεις ακμής τύπο επιδερμίδας.3 tips για ευχάριστη, σπιτική ατμόσφαιρα* Αρωματίζουμε τον χώρο μας ρίχνοντας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου σε μια κεραμική συσκευή για αιθέρια έλαια. Αντί για νερό, ρίχνουμε ροδόνερο αν θέλουμε πιο έντονο άρωμα. * Ψεκάζουμε το μαξιλάρι μας και τα φρεσκοπλυμένα ρούχα με ένα σπρέι όπου έχουμε ρίξει μεταλλικό ή αποσταγμένο νερό και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου. * Ρίχνουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου σε ποτ-πουρί.