Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research, ένα με δύο ποτά την ημέρα είναι ικανά να αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Σε κάθε ηλικία, αν πίνεις καθημερινά ένα με δύο ποτά, έχεις 20% περισσότερες πιθανότητες αυξημένου κινδύνου θανάτου, συγκριτικά με κάποιον που πίνει την ίδια ποσότητα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Συνεπώς δεν μπορούμε πια να ισχυριζόμαστε ότι το ποτό κάνει καλό στην υγεία», σχολιάζει η Σάρα Χαρτζ, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και συγγραφέας της μελέτης.

Η ερευνήτρια σημειώνει πάντως ότι η κατά 20% αύξηση του κινδύνου θανάτου εξαρτάται από την ηλικία. Για παράδειγμα, καθώς ελάχιστοι άνθρωποι είναι πιθανόν να πεθάνουν κατά την τρίτη δεκαετία της ζωής τους, το 20% επιπλέον κίνδυνος θανάτου είναι λιγότερο σημαντικός γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα, συγκριτικά με κάποιον που είναι άνω των 70 ετών.

Η μελέτη εστίασε σε στοιχεία για πάνω από 400.000 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από 340.000 (18-85 ετών) είχαν λάβει μέρος σε εθνική μελέτη. Μια άλλη ομάδα 94.000 ατόμων (40-60 ετών) είχαν προέλθει από βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας Βετεράνων Πολέμου των ΗΠΑ.

Από την ανάλυση των στοιχείων διαπιστώθηκε ο αυξημένος κίνδυνος πρόωρου θανάτου λόγω του αλκοόλ. Μάλιστα το μεγαλύτερο μερίδιο κινδύνου σχετιζόταν με την αυξημένη συχνότητα του καρκίνου.

Σύμφωνα τους επιστήμονες συχνά οι άνθρωποι υποτιμάμε ότι το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων, όπως του μαστού και του παχέος εντέρου. Επίσης το ποτό σε εβδομαδιαία βάση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.