Έπειτα από ένα βιαστικό απόγευμα στο γραφείο ή μία έντονη διαμάχη με το σύντροφό σας, ίσως να μην νιώθετε ότι έχετε το κατάλληλο κίνητρο για να γυμναστείτε. Οι ερευνητές όμως ανακαλύπτουν ότι η σωματική άσκηση είναι το καλύτερο αντίδοτο του άγχους. Κι αυτό γιατί η αύξηση των χτύπων της καρδιάς μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του άγχους, την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη. Το χρόνιο στρες αυξάνει την έκκριση των προαναφερθεισών ορμονών και με το πέρασμα του χρόνου αυτό οδηγεί σε πονοκεφάλους, πεπτικά προβλήματα, αϋπνία, κατάθλιψη και άλλα θέματα υγείας. Με τη γυμναστική όμως, δεν είναι ότι ‘απαντάτε’ μόνο στο άγχος, αλλά συμβάλετε στην απελευθέρωση ενδορφινών , ορμόνες που ελαττώνουν τον πόνο και βελτιώνουν τη διάθεση.

Σύνδεση με το πνεύμα. Οι ασκήσεις που συνδέουν το πνεύμα με το σώμα μέσα από συνειδητή κίνηση βοηθούν στην απελευθέρωση της μπλοκαρισμένης ενέργειας, κοινώς του στρες. Ξεκινήστε λοιπόν με την παρακάτω ήρεμη αλλά αποτελεσματική άσκηση τσι-γκονγκ.

  1. Σταθείτε όρθια με τα πόδια ελαφρώς πιο ανοιχτά από το ύψος των ώμων, λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα και κρατήστε την πλάτη ίσια. Με τους αγκώνες χαλαρούς, φέρτε τα χέρια μπροστά στην κοιλιά και λίγο πιο κάτω από τον αφαλό με τις παλάμες να κοιτούν ή μία την άλλη. Φτιάξτε έναν κύκλο με τα χέρια σαν να κρατάτε μία μπάλα και καθώς εισπνέετε σηκώστε τα χέρια προς το πλάι μέχρι το ύψος του σαγονιού. Κάντε το αργά σαν να βρίσκεστε μέσα στο νερό.
  2. Εκπνεύστε, γυρίστε τις παλάμες με φορά προς τα κάτω και πιέστε τα χέρια προς τα κάτω σαν να πιέζετε μπάλα μέσα στο νερό.
  3. Ξαναφέρτε τα χέρια στην αρχική θέση, λίγο πιο κάτω από τον αφαλό.