Τα ευρήματα μίας νέας έρευνας από την ομάδα του Παιδικού Νοσοκομείου της Βοστόνης, δείχνουν πώς μία δίαιτα βοηθά στη διατήρηση απώλειας βάρους και κάνει τη διαχείριση της παχυσαρκίας πιο αποτελεσματική. Οι ερευνητές είδαν ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες σαλάτες και πρωτεΐνη έχουν χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης που αυξάνει την όρεξη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι όσο χάνεις βάρος, τόσο πιο λίγες θερμίδες καις γιατί ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.

Η νέα έρευνα ανέλυσε 234 υπέρβαρους ενήλικες, ηλικίας 18-65 ετών με δείκτη μάζας πάνω από 25. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν με δίαιτα απώλειας κιλών για 10 εβδομάδες. Οι 164 πέτυχαν τον αρχικό στόχο και πέρασαν στη φάση της διατήρησης. Επιλέχθηκαν τυχαία για να ακολουθήσουν μία δίαιτα με πολλούς υδατάνθρακες (60%), με μέτριους (40%) και με λίγους (20%) για 20 εβδομάδες. Αυτό που εντόπισαν είναι ότι η δαπάνη της ενέργειας ήταν σημαντικά υψηλότερη σε εκείνους που ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες καίγοντας 250 περισσότερες θερμίδες καθημερινά από εκείνους που ακολουθούσαν υψηλή δίαιτα σε υδατάνθρακες.

Βρήκανε επίσης μία συσχέτιση μεταξύ υψηλής έκκρισης ινσουλίνης και καύσης πολλών θερμίδων σε δίαιτες με λίγους υδατάνθρακες. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της θεωρίας που είναι γνωστή ως το μοντέλο υδατάνθρακα-ινσουλίνης που υποστηρίζει ότι οι υδατάνθρακες που έχουν υψηλό γλυκαιμικό φορτίο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα ταχύτερα με αποτέλεσμα να αυξάνουν την πείνα.