Οι επιστήμονες πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο να μεταφράσουν τις σκέψεις των ασθενών που έχουν χάσει την ομιλία τους, σε λέξεις. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα για να γεφυρώσει τα ρήγματα μεταξύ σώματος και μυαλού όταν το ένα από τα δύο (ή και τα δύο) ασθενεί. Αν και έχουμε δει βιονικά μάτια και χέρια, δεν έχουμε φτάσει ακόμα στην επαναφορά του λόγου. Οι φιλόδοξοι επιστήμονες είναι ένα βήμα πριν το αλλάξουν αυτό με εμφυτεύματα που δρουν ως επαφή μεταξύ εγκεφάλου και υπολογιστή. Αυτό μας θυμίζει την περίπτωση Στίβεν Χώκινγκ, ο οποίος δεν είχε φωνή τα τελευταία 30 χρόνια. Η βοήθεια του υπολογιστή επέτρεψε στον εκπληκτικό αστροφυσικό να μιλάει μέσω του ‘Τέλειου Πολ’- ένα πρώιμο εργαλείο λόγου με αμερικανική προφορά που σχεδιάστηκε αρχικά για τηλεφωνικές απαντήσεις και έγινε το σήμα κατατεθέν του.

Όταν ο αντίχειράς του δεν μπορούσε πια να επιλέξει γράμματα, ένα καινοτόμο σύστημα που λάμβανε τα ανεπαίσθητα τραβήγματα στα μάγουλα, του επέτρεπε να επικοινωνεί. Αλλά ο τέλειος Πολ δεν διάβασε ποτέ απευθείας το μυαλό του Χώκινγκ. ‘Ομιλία’ σήμαινε η διαδικασία επιλογής λέξεων που θα ήταν πάντοτε πιο αργή από τη φυσική ομιλία και τη σκέψη του επιστήμονα.

Τώρα, οι νευροεπιστήμονες και μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και στο Νόρθγουελ της Νέας Υόρκης χαρτογραφούν την ιδιωτική γλώσσα του εγκεφάλου ώστε να μπορέσουν σύντομα να μεταφράσουν τη φωνή μέσα στο κεφάλι μας. Διαφορετικές περιοχές του μυαλού επικοινωνούν μεταξύ τους μέσα από ένα συνδυασμό ηλεκτρικών παρορμήσεων και χημικών αγγελιοφόρων. Η ακοή και η ομιλία βρίσκονται στην περιοχή Broca, που είναι υπεύθυνη τόσο για τη ‘φωνή’ του εγκεφάλου, όσο και για το ‘αυτί’ του. Η περιοχή Wernicke ελέγχει τις επιλογές των λέξεων. Οι συνεργάτες της έρευνας ελπίζουν ότι ακούγοντας τις πιο προσωπικές συζητήσεις του εαυτού, μπορεί να μάθουν πώς να μεταφράσουν την ηλεκτρική γλώσσα σε λέξεις προς τον εξωτερικό κόσμο μέσω του υπολογιστή.

Ο Δρ. Νίμα Μεσγκαράνι, ένας καθηγητής μηχανολογίας και επικεφαλής της έρευνας ακούει τον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας καλώδια ηλεκτροδίων με τη μορφή εμφυτευμάτων. Τα ηλεκτρόδια καταγράφουν τις κινήσεις του εγκεφάλου και τις στέλνουν στον υπολογιστή προσπαθώντας να κατανοήσουν το λεξιλόγιό τους. Οι προηγούμενοι τεχνολογικοί μεταφραστές λειτουργούσαν 50-50, ενώ η νέα μέθοδος φτάνει σε επιτυχία το 75%.