Η γαλοπούλα θεωρείται δικαίως η πιο εορταστική επιλογή στο κρέας για την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι Αμερικανοί την τιμούν και την ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ κάποιοι την προτιμούν γευστικά σε σχέση με το κλασικό κοτόπουλο. Κι ενώ απολαμβάνουμε τη γεύση της, αναρωτιόμαστε αν είναι επιβλαβής για την υγεία μας.

Ας ξεκινήσουμε με το ότι η γαλοπούλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και ιχνοστοιχεία. Μία μερίδα 85 γραμμαρίων χωρίς την πέτσα μας δίνει 120 θερμίδες, 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, 0 γραμμάρια υδατάνθρακα και 2 γραμμάρια λίπους. Εκτός από τη βιταμίνη Β, η γαλοπούλα περιλαμβάνει σελήνιο, που λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και φυσικά, έχει μικρές ποσότητες μαγνησίου, καλίου και ψευδάργυρου. Γνωρίζουμε ότι το σκούρο κρέας παρέχει περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά είναι και υψηλότερο σε λίπος και θερμίδες.

Η γαλοπούλα ελευθέρας βοσκής είναι πάντοτε καλύτερης ποιότητας γιατί έχει εκτεθεί στο φυσικό φως του ήλιου και έχει ακολουθήσει διατροφή με Ω3 λιπαρά και υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών στοιχείων.

Τα περισσεύματα της γαλοπούλας δημιουργούν τα πιο υγιεινά γεύματα. Φτιάξτε σαλάτες, σούπα αλλά και λαχταριστά σάντουιτς με αβοκάντο, σος γιαουρτιού και λαχανικά της αρεσκείας σας.

Η γαλοπούλα δεν σας προκαλεί υπνηλία. Έχει ‘κατηγορηθεί’ ως μία τροφή που μας στέλνει εύκολα για ύπνο λόγω της τρυπτοφάνης, το αμινοξύ που συμβάλει στην απελευθέρωση της χαλαρωτικής σεροτονίνης. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ποσότητα της τρυπτοφάνης δεν είναι αρκετή για να σας προκαλέσει υπνηλία, σε αντίθεση με το κοτόπουλο ή τους ξηρούς καρπούς που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας. Αν το έχετε νιώσει μετά από Χριστουγεννιάτικο γεύμα, είναι εξαιτίας του βάρους του συνολικού γεύματος, πάντα σε συνδυασμό με την κατανάλωση αλκοόλ.

Όσπρια για όσους δεν τρώνε γαλοπούλα. Η ιδανική εναλλακτική για χορτοφάγους είναι τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς. Μας χαρίζουν την πρωτεΐνη της γαλοπούλας και βοηθούν στη διαχείριση του βάρους και στην καταπολέμηση αρκετών ασθενειών, όπως ο διαβήτης.