Το να είστε μνησίκακοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχει αποδειχθεί μία ανθυγιεινή συνήθεια. Τα συναισθήματα πικρίας και κακίας μας κρατούν πίσω και δεν μας επιτρέπουν να προχωρήσουμε. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό και να το μετατρέψουμε σε μία θετική ανάμνηση και να την αποθηκεύσουμε σε ένα μεταφορικό ντουλάπι. Η μνησικακία που δεν έχει δουλευτεί μπορεί να γίνει τοξική και να μας κάνει περισσότερο κακό, ειδικά όταν την επαναφέρουμε στο μυαλό μας και αναβιώνουμε αυτό που έχει συμβεί. Πώς μπορούμε όμως να το αλλάξουμε και να επωφεληθούμε των κακών αναμνήσεων;

Γράψτε το. Αφού πρώτα αναγνωρίσουμε αυτό που έχει συμβεί, μπορούμε να το καταγράψουμε από τη δική μας σκοπιά. Έτσι γίνεται περισσότερο μία ιστορία με πλοκή και χαρακτήρες και λιγότερο μία ανάμνηση.

Βαθμολογήστε. Αφού αναλύσετε την ιστορία, ταξινομήστε και βαθμολογήστε την. Αυτό που βοηθά πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να δείτε τα πράγματα με χιούμορ και με δημιουργικότητα. Έτσι αφαιρείτε όλη την ενέργεια από τα αρνητικά συναισθήματα.

Συγχωρήστε αλλά μην ξεχάσετε. Μπορείτε να συγχωρήσετε το πρόσωπο που σας προξένησε αυτά τα συναισθήματα αλλά δεν υπάρχει λόγος να πάθετε αμνησία, ακόμα και αν η σχέση συνεχιστεί κανονικά. Έτσι προστατεύετε τον εαυτό σας από αυτήν την πλευρά του ανθρώπου απέναντί σας

Γιατί λειτουργεί. Γιατί αυτή η διαδικασία μας επιτρέπει να συγχωρήσουμε και να νιώσουμε καλά γιατί ικανοποιούμε την ανθρώπινη ανάγκη για δικαιοσύνη. Έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε πιο εύκολα χωρίς αρνητισμό. Και όλο αυτό συμβαίνει σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους, και όχι εναντίον τους. Και αναγνωρίζει ότι όλοι είμαστε ατελείς.