Όλοι οι άνθρωποι, όσο σωστά και ισορροπημένα κι αν έχουμε συνηθίσει να τρώμε, ορισμένες φορές ενδίδουμε στις λιγούρες μας και καταλήγουμε να τρώμε ό,τι βρούμε μπροστά μας. Ενώ κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό να συμβαίνει μερικές φορές, όταν η υπερφαγία γίνεται καθημερινότητα ή διαρκεί για μεγάλες χρονικές περιόδους, υπάρχει κίνδυνος αύξησης του βάρους και παχυσαρκίας.

Η υπερφαγία, δηλαδή η κατανάλωση φαγητού σε ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που χρειάζεται το άτομο βάση του ύψους, του φύλου και της ηλικίας του, έχει συναισθηματικά κίνητρα και γίνεται ανεξάρτητα της σωματικής πείνας που νιώθει το άτομο.

Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, ώστε να αποφύγετε την υπερφαγία;

1. Πιείτε πολύ νερό. Πολλές φορές νομίζουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα έχει αφυδατωθεί ο οργανισμός μας. Φροντίστε να είστε συνεχώς ενυδατωμένη, έχοντας πάντα κοντά σας ένα μπουκαλάκι νερό. Άλλωστε, το νερό έχει την ιδιότητα να περιορίζει την όρεξη για φαγητό και να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.

2. Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα. Είναι γνωστό ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, αν θέλετε να χάσετε βάρος, τα κρουασάν βουτύρου και το μπέικον δεν έχουν θέση στο πιάτο σας. Προτιμήστε ένα πρωινό πλούσιο φυτικές ίνες, όπως είναι ένα μπολ με βρώμη, γάλα αμυγδάλου και ξηρούς καρπούς. Ένα σωστό πρωινό θα σας κρατήσει χορτάτη μέχρι την ώρα του μεσημεριανού, χωρίς καν να έχετε σκεφτεί το φαγητό.

3. Να τρώτε προσεκτικά. Μασήστε αργά την τροφή σας και ακουμπήστε το πιρούνι στο πιάτο μετά από κάθε μπουκιά. Έτσι, όχι μόνο θα απολαμβάνετε περισσότερο το γεύμα σας, αλλά θα καταναλώνετε και λιγότερες θερμίδες, αφού θα δώσετε χρόνο στον οργανισμό σας να καταλάβει ότι χορτάσατε. Κατά τη διάρκεια του γεύματός σας μείνετε μακριά από την τηλεόραση και το κινητό σας. Όταν διασπάται η προσοχή σας είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε σε υπερκατανάλωση θερμίδων.

4. Να τρώτε σε μικρότερα πιάτα. Σύμφωνα με μετα-ανάλυση σχετικών ερευνών, η χρήση μικρότερων πιάτων μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της κατανάλωσης τροφής σε ορισμένες περιπτώσεις.  Συγκεκριμένα, η μείωση του μεγέθους του πιάτου στο μισό, βρέθηκε ότι οδηγεί σε 30% χαμηλότερη κατανάλωση τροφής, κατά μέσο όρο. Σκεφτείτε ότι όταν γεμίζετε το πιάτο σας με φαγητό, ουσιαστικά πιέζετε τον εαυτό σας να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που χρειάζεται, μόνο και μόνο για να αδειάσετε το πιάτο σας. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτή σας τη συνήθεια, αλλάξτε τα πιάτα σας!

5. Καταναλώστε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο στο αδυνάτισμα, αφού είναι ευεργετικές για τον οργανισμό, έχουν ελάχιστες θερμίδες και σας κρατούν χορτάτη για περισσότερη ώρα. Εντάξτε, λοιπόν, στην καθημερινή διατροφή σας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια.