Μία έρευνα ανακάλυψε ότι ο μοντέρνος διαλογισμός είναι εξίσου αποτελεσματικός στο να απαλύνει τον πόνου όσο και η γνωσιακή/συμπεριφοριστική θεραπεία. Όταν το μυαλό συγκεντρώνεται στο παρόν, θεωρείται ότι βοηθά τους πάσχοντες να αντιμετωπίζουν την ενόχληση, που βελτιώνει τη σωματική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης. Η έρευνα διεξήχθη στο Νοσοκομεία της Οτάβα στο Οντάριο και επικεφαλής ήταν ο Δρ. Γουέι Τσενγκ.

Γράφοντας στο περιοδικό Ψυχική Υγεία που βασίζεται στην Απόδειξη, οι επιστήμονες είπαν: ‘ενώ η γνωσιακή/συμπεριφοριστική θεραπεία θεωρείται η προτιμότερη ψυχολογική παρέμβαση στο χρόνιο πόνο, δεν έχουν όλοι οι ασθενείς τα ίδια αποτελέσματα. Μία εναλλακτική λύση θα μπορούσε να χαρίσει μείωση του στρες σε ορισμένους ασθενείς, και αυτή είναι η πνευματική ενσυνείδηση όταν βρισκόμαστε στο εδώ και τώρα. Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει έναν στους πέντε ενήλικες και μπορεί να έχει αντίκτυπο σε όλες τις διαστάσεις της υγείας μας’.

Η πνευματική ενσυνείδηση κάνει περισσότερο focus στο να έχουμε συναίσθηση και να αποδεχόμαστε τις εμπειρίες που μας έρχονται, ακόμα και όταν αυτές περιέχουν σωματικό πόνο ή δύσκολα συναισθήματα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνολικά 2.000 ασθενείς χρόνιων πόνων, ηλικίας 35-65 με μεγάλα μυοσκελετικά προβλήματα, όπως η αρθρίτιδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πνευματική ενσυνείδηση είναι εξίσου αποτελεσματική με τη γνωσιακή/συμπεριφοριστική προσέγγιση στο θέμα της «σωματικής βελτίωσης». Φυσικά, χρειάζεται να γίνει περαιτέρω έρευνα ώστε να μελετηθούν διαφορετικά είδη πόνου και ψυχολογικών συμπτωμάτων.