Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα άτομο, κατά μέσο όρο, καταναλώνει 22 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη καθημερινά, ποσότητα που είναι 3 φορές μεγαλύτερη από την προτεινόμενη. Η ζάχαρη όμως μπορεί να είναι επιβλαβής, περισσότερο από όσο νομίζαμε. Μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακά νοσήματα. Είναι αρκετά δύσκολο να την βγάλουμε οριστικά από τη ζωή μας, γιατί κρύβεται σε αρκετές τροφές. Όταν υφίσταται επεξεργασία, μπορεί να βρεθεί στο ψωμί, στην κέτσαπ, αλλά και στο μέλι, τη μελάσα και το σιρόπι σφενδάμου.

Τα είδη ζάχαρης που δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε είναι αυτά που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στις τροφές, όπως η φρουκτόζη στα φρούτα και η λακτόζη στο γάλα. Αν τα καταναλώσετε στη φυσική τους εκδοχή, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Όταν αποφασίσουμε να κόψουμε τη ζάχαρη, δεν μπορούμε να το κάνουμε ξαφνικά γιατί θα νιώσουμε πονοκέφαλο, άγχος και αλλαγές στη διάθεση. Ιδανικά, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά ώστε να δώσουμε χρόνο στον οργανισμό να προσαρμοστεί. Επίσης, οι αργές αλλαγές τείνουν να διαρκούν περισσότερο.

Πείτε αντίο στα αναψυκτικά. Όλα τα κρύα ροφήματα περιλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από την προτεινόμενη συνολικά. Άλλη μία κατηγορία που είναι γεμάτη ζάχαρη, είναι τα αρτοποιήματα και τα γλυκά με επεξεργασμένο αλεύρι. Είναι συνήθως το πρώτο πράγμα που κόβουμε, γιατί είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τη ζάχαρη.

Φτιάξτε ένα συρτάρι με λιχουδιές. Αν δεν θέλει να ακολουθήσει η υπόλοιπη οικογένεια, μπορείτε να συγκεντρώσετε όλες τις λιχουδιές σε ένα συρτάρι ώστε να μην τις βλέπετε κάθε φορά που ανοίγετε το ψυγείο ή τα μεγάλα ντουλάπια. Όταν δεν είναι σε εμφανές σημείο, δεν τα καταναλώνουμε τόσο εύκολα.

Πείτε ναι στην πρωτεΐνη και τα καλά λίπη. Εάν κόψετε τη ζάχαρη, θα τρώτε περισσότερο ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, αλλά και πρωτεΐνη (αυγά, γαλοπούλα και λαχανικά). Και οι δύο κατηγορίες μας χαρίζουν ενέργεια και ικανοποιούν την πείνα. Συνδυάστε τις σε ένα υγιεινό πρωινό με αυγά και αβοκάντο.

Ναι στα μπαχαρικά. Η κανέλα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το κάρδαμο μπορούν να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη στον καφέ και να δώσουν μία πικάντικη πινελιά.