Σε κοινωνικό επίπεδο, έχουμε φτάσει στο σημείο να πιστεύουμε ότι ένα άτομο είναι αδύναμο ή τεμπελιάζει αν δεν ξυπνά από νωρίς. Παρόλα αυτά, υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι υπάρχει γενετικό υπόβαθρο που παίζει ρόλο στο πότε κοιμόμαστε και πότε ξυπνάμε. Κάποιοι από εμάς έχουμε καλύτερες επιδόσεις το πρωί ενώ άλλοι είναι πιο δραστήριοι τη νύχτα. Τα καλά νέα όμως για τα νυχτοπούλια είναι ότι η βιολογία δεν αρκεί. Οι ειδικοί μας ενημερώνουν πώς μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε το σώμα και το μυαλό ώστε να ξυπνά το πρωί φυσικά και να έχουμε ενέργεια.

Ονειρευτείτε ένα τέλειο πρωινό. Βρείτε αυτό το κίνητρο που θα σας κάνει να ξυπνάτε πιο εύκολα. Μπορεί να είναι ένα καλό βιβλίο, η αγαπημένη σας μουσική ή αυτό που θα φάτε. Αν σκέφτεστε μόνο εκκρεμότητες και υποχρεώσεις, δεν πρόκειται να σηκωθείτε.

Κάντε σωστά τα πρώτα 5 λεπτά της ημέρας. Εκτεθείτε στον ήλιο όσο περισσότερο μπορείτε. Το πρωινό φως έχει ένα διεγερτικό αποτέλεσμα ακόμα και όταν τα μάτια σας είναι κλειστά. Έτσι ξέρει το βιολογικό ρολόι ότι είναι ώρα να ξεκινήσει την ημέρα. Βρείτε ένα ξυπνητήρι που δεν σας φαίνεται ενοχλητικό και αλλάξτε συχνά τον ήχο του.

Βήμα βήμα. Εάν συνηθίζετε να σηκώνεστε στις 11 το πρωί, μην περιμένετε να σηκώνεστε ξαφνικά στις 8 με ευκολία. Αυτό πηγαίνει κόντρα στις φυσικές ικανότητες του σώματος. Κάντε το βαθμιαία ξυπνώντας κάθε μέρα, 15 λεπτά νωρίτερα.

Μείνετε στη ρουτίνα σας. Το κλειδί είναι η συνέπεια. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία, όπως η αύξηση βάρους και ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο μπορούν να προκύψουν από ασταθές πρόγραμμα ύπνου. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο και φροντίστε να το αλλάζετε έσω και 1 ώρα τα Σαββατοκύριακα.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον ύπνου. Το ιδανικό σκηνικό ύπνου πρέπει να μην έχει φωτισμό αλλά και να μην υπάρχουν οθόνες που σας αποσπούν την προσοχή.

Φτιάξτε πρόγραμμα και στο φαγητό. Η συνέπεια πρέπει να υπάρχει και στη διατροφή σας. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό πρωινό και μειώστε την ποσότητα όσο περνούν οι ώρες,