Όποιος μπορεί να κάνει περισσότερα από 10 πους απς την ημέρα, μειώνει κατά πολύ τον κίνδυνο του να πάθει καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι άντρες μέσης ηλικίας που μπορούσαν να κάνουν περισσότερα από 40 χωρίς διάλειμμα είχαν 96% μειωμένο ρίσκο για καρδιαγγειακά νοσήματα, συγκριτικά με εκείνους που έκαναν λιγότερα από 10. Ο Δρ. Τζάστιν Γιανγκ από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το τμήμα Δημόσιας Υγείας είπε: ‘τα ευρήματά μας παρέχουν ενδείξεις ότι η ικανότητα για πους απς θα μπορούσε να γίνει μία εύκολη και ανέξοδη μέθοδος που θα αξιολογεί το ρίσκο των καρδιαγγειακών νόσων, σε κάθε περίπτωση.

Αν και υπάρχει αρκετή απόδειξη για την αντικειμενική αξιολόγηση της καρδιοαναπνευστικής υγείας σαν ζωτική ένδειξη του ευ ζην μας, έχει παραμεληθεί από τους ερευνητές. Ο επικεφαλής Καθηγητής Στέφανος Κέιλς εξήγησε: ‘οι πιο συχνά χρησιμοποιημένες αξιολογήσεις της σωματικής δραστηριότητας είναι το ιστορικό υγείας που αναφέρει ο ίδιος ο ασθενής και τα ερωτηματολόγια του τρόπου ζωής. Και αυτά τα εργαλεία παραμένουν περιορισμένα αναφορικά με συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Από όσο γνωρίζουμε, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει τη σχέση της ικανότητας για πους απς με τα μελλοντικά καρδιαγγειακά γεγονότα’.

Η έρευνα συμπεριέλαβε 1104 Αμερικανούς πυροσβέστες άνω των 18 με μέσο όρο ηλικίας τα 39,6 και μέσο δείκτη μάζας σώματος 28,7. Η κατάσταση της υγείας τους παρακολουθήθηκε για περίπου 10 χρόνια και η έρευνα κατέληξε στο ότι οι συμμετέχοντες, που έκαναν πάνω από 11 πους απς, είχαν αξιοσημείωτα μικρότερο ρίσκο για μεταγενέστερα συμβάντα. Αυτή η μελέτη δίνει έμφαση στη σημασία της σωματικής άσκησης στην υγεία και στο γιατί οι κλινικοί θα έπρεπε να την αξιολογούν όταν κάνουν ιατρικές συναντήσεις με τους ασθενείς.