Μία έρευνα ανακάλυψε ότι είναι πιθανότερο για μία γυναίκα να καλέσει ασθενοφόρο  για το σύζυγό της, εάν δει ενδείξεις καρδιακής προσβολής. Οι γιατροί λένε ότι οι παραδοσιακοί φροντιστικοί ρόλοι των συζύγων και μαμάδων μάλλον κάνουν τις γυναίκες να βάζουν τους άλλους πάνω από τον εαυτό τους. Τα λιγότερο εμφανή συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες (όπως ο πόνος στην πλάτη, τον ώμο και το στομάχι) σημαίνει ότι μπορεί να μην γίνουν καν αντιληπτά.

Αυτό προστίθεται στις καθυστερήσεις στη θεραπεία, θέτοντας τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων. Ο Καθηγητής Μάριουζ Γκάζιορ, από το Πολωνικό Αρχείο των Οξέων Στεφανιαίων Συνδρόμων και επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι ο συνδυασμός της έντονης και κουραστικής ζωής και η συσχέτιση της καρδιακής προσβολής με τους άντρες, σημαίνει ότι οι γυναίκες τείνουν να δέχονται φτωχότερη φροντίδα. ‘Πολύ συχνά, οι γυναίκες κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο και προετοιμάζουν τις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Ακούμε ξανά και ξανά ότι αυτές οι ευθύνες καθυστερούν τις γυναίκες από το να καλέσουν ασθενοφόρο αν βιώνουν συμπτώματα καρδιακής προσβολής. Ειδικά οι νεότερες γυναίκες καθυστερούν πολύ να αντιληφθούν τα συμπτώματα και να καλέσουν άμεση ιατρική βοήθεια.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 7.500 ασθενείς που υπέφεραν από κάποιο σοβαρό είδος καρδιακής προσβολής, όπου μία μεγάλη αρτηρία που μεταφέρει αίμα στην καρδιά, ήταν μπλοκαρισμένη. Σε ανάλογες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν μεγάλη πιθανότητα επαναφοράς εάν η αρτηρία ξεμπλοκαριστεί μέσα σε 90 λεπτά από τη στιγμή της διάγνωσης. Και η έρευνα ανακάλυψε ότι οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες θεραπείας συγκριτικά με τις γυναίκες.

Το μεγαλύτερο ρίσκο διέτρεχαν οι νεότερες γυναίκες, κάτω των 54 ετών, με το 1/3 να θεραπεύεται εγκαίρως συγκριτικά με εκείνες άνω των 75 ετών, με ποσοστό επιτυχίας 45%. Στους άντρες όλων των ηλικιών, έφτανε συνολικά το 40% επιτυχίας, πράγμα που αποδεικνύει ότι αναγνωρίζεται καλύτερα. Η παρουσίαση των τελευταίων ευρημάτων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Καρδιολογίας στο Παρίσι, από τον Δρ. Μάρεκ Γκερλότκα δείχνει ότι οι γυναίκες πρέπει να φροντίζουν περισσότερο τον εαυτό τους.