Η ελεύθερη μέρα ανεβάζει τα σάκχαρα στο αίμα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί, εφόσον ο οργανισμός μας δεν το αντέχει. Στη δίαιτα Keto, η ζημιά μπορεί να προκληθεί από ένα πιάτο τηγανιτές πατάτες ή ένα μεγάλο μπουκάλι αναψυκτικού. Οι ειδικοί λοιπόν θεωρούν ότι δεν είναι καλό να κάνετε παύση σε αυτήν τη δίαιτα εξαιτίας των ανησυχητικών αποτελεσμάτων.

Ένας άνθρωπος που ακολουθεί την Keto λαμβάνει 70% λίπη, 20% πρωτεΐνη και 10% υδατάνθρακες. Το τελευταίο σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε 20 γραμμάρια που ισούνται με μία μπανάνα. Και όπως συμβαίνει συνήθως, μία μέρα την εβδομάδα θα φάμε ό,τι θέλουμε. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια ανέλυσαν 9 υγιείς άντρες για να δουν τι θα συνέβαινε με μία μικρή δόση ζάχαρης. Τους έδωσαν να καταναλώσουν ένα ανθρακούχο ποτό με 75 γραμ. γλυκόζης πριν και μετά από ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα Keto.

O επικεφαλής της έρευνας Κόντι Ντούρερ, υποψήφιος διδάκτωρ, είπε: ‘αρχικά ψάχναμε για πράγματα, όπως η ανταπόκριση των φλεγμονών ή η μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη του αίματος. Αυτό που βρήκαμε τελικά ήταν οι βιοδείκτες  του αίματος που έδειχναν ότι τα τείχη των αγγείων φθείρονταν εξαιτίας της ξαφνικής ανόδου στη γλυκόζη’. Ο Δρ. Τζόναθαν Λιτλ, βασικός επικεφαλής της μελέτης, είπε ότι οι εξετάσεις αίματος ήταν τόσο σοκαριστικές που θα μπορούσαν να είχαν παρθεί από κάποιον με πολύ χειρότερη υγεία.

Ο Δρ. Λιτλ είπε ότι το αίτιο πίσω από τη βλάβη είναι η μεταβολική ανταπόκριση στην εκτεταμένη ποσότητα σακχάρου. ‘Οι άνθρωποι με υψηλότερο ρίσκο για καρδιαγγειακά νοσήματα, θα πρέπει να προσέχουν ακόμα περισσότερο αν έχουν επιλέξει τη δίαιτα Keto. Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι η keto δεν είναι μία δίαιτα που κάνουμε 6 μέρες και χρησιμοποιούμε την έβδομη σαν ελεύθερη’.