Μία έρευνα έρχεται να μας δείξει ότι ο υάκινθος δεν δίνει απλά υπέροχο χρώμα στον κήπο μας. Συγκεκριμένα συστατικά του αρωματικού λουλουδιού θα μπορούσαν να ανατρέψουν πολλά αίτια που οδηγούν στην τύφλωση. Τεστ ανακάλυψαν ότι τα συστατικά του μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη ανώμαλων αιμοφόρων αγγείων στα μάτια. Τα κύτταρά τους συνδέονται με τύφλωση που προκαλείται από το διαβήτη και την προχωρημένη ηλικία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν μελλοντικά να δημιουργήσουν συνθετικές εκδοχές αυτών των ουσιών ώστε να αναπτύξουν σωτήριες μεθόδους.

Η καθηγήτρια Ντούλτσι Μαλχόλαντ, από το Πανεπιστήμιο του Σάρει, είπε: ‘προφανώς και είναι τραγικό να βιώνουμε την απώλεια της όρασης. Αποδεικνύεται ότι η φύση έχει πολλά κρυμμένα μυστικά και ότι τα τωρινά αποτελέσματα κρύβουν μελλοντικές θεραπείες αρκετών εκφυλιστικών οφθαλμικών ασθενειών’.

Η διαβητική ρετινοπάθεια προκαλείται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλώντας βλάβη στο πίσω μέρος του ματιού και επηρεάζει 28 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία είναι μία από τις βασικότερες αιτίες τύφλωσης επηρεάζοντας 20 εκατομμύρια ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Ένας εκ των ερευνητών αυτής της μελέτης δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι το πρώτο βήμα προς τις θεραπείες χωρίς ένεση, οι οποίες δεν λειτουργούν το ίδιο για όλους τους ασθενείς. Ένα συγκεκριμένο στοιχείο του άνθους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές θεραπείες, αλλά δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η ονομασία του. Οι ερευνητές είπαν ότι τα λουλούδια έχουν μία μακρά παράδοση στη χρήση από παραδοσιακούς θεραπευτές που θεραπεύουν διάφορες ασθένειες.