Ερευνητές ζήτησαν από καπνιστές να αξιολογήσουν την ανάγκη τους να ανάψουν ένα τσιγάρο, σε κλίμακα 1-100, ενώ ήταν εκτεθειμένοι σε μία ποικιλία μυρωδιών. Εκείνοι που μύριζαν κάτι ωραίο, όπως η μέντα, είχαν και τη μεγαλύτερη μείωση στην όρεξη για τσιγάρο, μάλλον επειδή αυτές οι μυρωδιές συνδέονταν με αναμνήσεις. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το κόψουν.

Ο Δρ. Μάικλ Σαγιέτ, επικεφαλής της έρευνας, είπε: ‘ακόμα και με την αντικατάσταση της νικοτίνης, η επιστροφή στο τσιγάρο είναι σύνηθες φαινόμενο. ‘Χρειάζεται να βρεθούν νέες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Η χρήση ευχάριστων οσμών που συμβάλουν στην αλλαγή των καπνιστικών συνηθειών, θα προσέφερε μία καινοτόμα μέθοδο στη μείωση της λαχτάρας για τσιγάρο. Η μελέτη συμπεριέλαβε 232 καπνιστές, 18-55 ετών, που δεν προσπαθούσαν να το κόψουν εκείνη την περίοδο και δεν χρησιμοποιούσαν κάποιο υποκατάστατο.

Τους ζητήθηκε να μην καπνίσουν για 8 ώρες πριν το πείραμα και να φέρουν μαζί τους ένα πακέτο με τα αγαπημένα τους τσιγάρα, αλλά και ένα ελαφρύτερο. Όταν έφτασαν, οι καπνιστές αξιολόγησαν μία σειρά από μυρωδιές που γενικά θεωρούνται ευχάριστες. Μεταξύ άλλων, υπήρχε σοκολάτα, μήλο, μέντα, λεμόνι και βανίλια. Μύρισαν επίσης μία δυσάρεστη χημική ουσία, τον καπνό της αγαπημένης τους μάρκας και μία ουδέτερη, κενή μυρωδιά. Τους ζητήθηκε να ανάψουν ένα τσιγάρο και να το κρατήσουν στα χέρια τους χωρίς να το καπνίσουν.

Μετά από 10 δευτερόλεπτα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την ανάγκη τους για τσιγάρο σε κλίμακα 1-100 πριν το σβήσουν στο τασάκι. Έπειτα άνοιγαν ένα κιβώτιο που περιείχε είτε την αγαπημένη τους μυρωδιά, είτε καπνό είτε τίποτα. Εισέπνεαν μία φορά και επαναξιολογούσαν την ανάγκη τους για κάπνισμα. Αυτό επαναλαμβανόταν κάθε 60 δευτερόλεπτα. Ανεξαρτήτως της μυρωδιάς, η επιθυμία μειώθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες, με μεγαλύτερη επιτυχία σε όσους μύρισαν την αγαπημένη τους μυρωδιά.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι όμορφες μυρωδιές αποσπούν τους καπνιστές από την ανάγκη για τσιγάρο επειδή τους φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις. Για παράδειγμα, η μέντα ή η σοκολάτα μπορεί να τους φέρνουν στο μυαλό παιδικά χαρούμενα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: