Η αντίστροφη δίαιτα περιγράφεται συχνά ως «η δίαιτα μετά τη δίαιτα».

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των bodybuilders και των αθλητών που θέλουν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειάς τους, διατηρώντας ταυτόχρονα την απώλεια βάρους και τη σύνθεση του σώματός τους.

Ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η αντίστροφη δίαιτα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να αυξήσει κανείς την απώλεια βάρους και τα επίπεδα ενέργειας, άλλοι την απορρίπτουν ως περιττή και αναποτελεσματική.

Τι είναι η αντίστροφη δίαιτα;

Η αντίστροφη δίαιτα περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μετά από τη δίαιτα σε μια προσπάθεια να τονωθεί ο μεταβολισμός και να ομαλοποιηθούν τα επίπεδα ορμονών μετά την απώλεια βάρους.

Πώς λειτουργεί;

Η αντίστροφη δίαιτα περιλαμβάνει συνήθως αύξηση της πρόσληψης θερμίδων κατά 50-100 θερμίδες την εβδομάδα πάνω από τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε σήμερα για να διατηρήσετε το βάρος σας.

Αυτή η περίοδος διαρκεί 4-10 εβδομάδες ή μέχρι να φτάσετε στον στόχο σας.

Ωστόσο, η πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να παραμείνει η ίδια κατά τη διάρκεια όλης της δίαιτας.

Η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό σας και να βοηθήσει το σώμα σας να καίει περισσότερες θερμίδες μέσω της θερμογένεσης χωρίς άσκηση, η οποία περιλαμβάνει καθημερινές ενέργειες όπως το περπάτημα ή η ομιλία.

Επιπλέον, η αντίστροφη δίαιτα μπορεί να ομαλοποιήσει τα επίπεδα των ορμονών, όπως τη λεπτίνη, η οποία ρυθμίζει την όρεξη και το σωματικό βάρος.

Έρευνες δείχνουν ότι η λεπτίνη, η οποία παράγεται και εκκρίνεται από τα λιπώδη κύτταρα στο σώμα, μειώνεται όταν περιορίζεται σημαντικά η πρόσληψη θερμίδων. Όταν μειώνονται τα επίπεδα λεπτίνης, η όρεξη αυξάνεται και μειώνεται η καύση θερμίδων.

Σε σχετική μελέτη 6 μηνών σε 48 άτομα, ο περιορισμός των θερμίδων μείωσε τις συγκεντρώσεις λεπτίνης κατά 44%.

Μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους;

Η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μετά από μια δίαιτα θα μπορούσε να αυξήσει την καύση θερμίδων και να ομαλοποιήσει τα επίπεδα ορμονών, γεγονός που θα μπορούσε να προωθήσει την απώλεια και τη συντήρηση βάρους.

Επειδή ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να μειώσει τα επίπεδα θερμογένεσης χωρίς άσκηση, καθώς και τα επίπεδα λεπτίνης, είναι λογικό ότι η σταδιακή αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει ή να αναστρέψει αυτά τα μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Η αντίστροφη δίαιτα μειώνει επίσης τον κίνδυνο υπερφαγίας, ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ εκείνων που έχουν εξαιρετικά περιοριστικές διατροφές.

Ουσιαστικά, η αντίστροφη δίαιτα λειτουργεί  διευκολύνοντας τη μετάβασή σας σε μια κανονική διατροφή.

Ακόμα χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί αν η αντίστροφη δίαιτα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτραπεί η επαναφορά του σωματικού βάρους ή να ενισχυθεί η απώλεια βάρους.

Επομένως, αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να συντηρήσετε την απώλεια βάρους που πετύχατε, προτιμήστε να το κάνετε μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής σε συνδυασμό με συχνή άσκηση ή απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο.