Έκπληξη προκαλούν τα ευρήματα της νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς υποστηρίζουν ότι τα social media ασκούν «ασήμαντη» επίδραση στην υγεία και την προσωπική ευτυχία των εφήβων.

Η έρευνα μελέτησε 12.000 εφήβους της Βρετανίας και επικεντρώθηκε στη χρήση των social media από τους έφηβους από το 2009 έως και το 2016.

Χρόνος online

Ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Andrew Przybylski, δήλωσε: «Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους στα social media».

Επίσης δε δίστασε να τονίσει ότι η κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει να ανησυχεί για τον χρόνο που ξοδεύουν οι νέοι χρήστες online.

Αντί αυτών, η έρευνα εξετάζει αν συγκεκριμένες συμπεριφορές στο Διαδίκτυο, όπως οι «επικίνδυνες» ιστοσελίδες ή δημοσιεύσεις, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων.

Ασήμαντη η επίδραση

Οι ερευνητές πρόσθεσαν: «Μέσα από τα ευρήματά μας αποδεικνύουμε ότι η επίδραση των social media δεν είναι  συγκεκριμένη, αλλά διαθέτει αποχρώσεις, ενδεχομένως εξαρτώμενες από το φύλο. Όπως και να έχει, είναι αδιαμφισβήτητα ασήμαντη.»

Αποχρώσεις των social media

Η συνεπικεφαλής της έρευνας, Amy Orben, δήλωσε: «Αυτό που μας δείχνει η έρευνα είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάζουμε τα κοινωνικά μέσα ως ολότητα και να παρατηρούμε τις αποχρώσεις τους».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι σύμφωνα με στατιστική ανάλυση, το 99.75% της ικανοποίησης που αντλεί ένας έφηβος από την ζωή του για ένα συγκεκριμένο έτος, δεν σχετίζεται καθόλου με τη χρήση των social media.

Αυτό ισοδυναμεί με ποσοστό μικρότερο του 1% της επίδρασης των social media στην ψυχική υγεία και διάθεση των εφήβων.

Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, οι νέοι χρήστες δεν πρέπει να προσέχουν τον χρόνο ή τη χρήση των social media αλλά τους λογαριασμούς και τις δημοσιεύσεις στα οποία εκτίθενται.