Ευρέως γνωστά είναι τα οφέλη της βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Παράγεται από το δέρμα λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας από το ηλιακό φως.

Ωστόσο εκτός από την κύρια πηγή της βιταμίνης D, η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελεί και την κύρια αιτία καρκίνου του δέρματος, με το αντηλιακό να αποτελεί την αμεσότερη προστασία.

Πολλοί πιστεύουν όμως ότι το αντηλιακό σταματά την παραγωγή της βιταμίνης D, αφού προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Η νέα έρευνα έρχεται να καταρρίψει τον μύθο αυτό και να αποδείξει βάσει πειραμάτων ότι το αντηλιακό δεν αναστέλλει την παραγωγή της βιταμίνης D.

Ο διευθύνων της πρώτης μελέτης, Δρ. Antony Young, του King’s College London, δήλωσε: «Το φως του ήλιου αποτελεί την κύρια πηγή της βιταμίνης D. Τα αντηλιακά μπορούν να αποτρέψουν το ηλιακό έγκαυμα και τον καρκίνο του δέρματος, αλλά υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδράσεις των αντηλιακών στη βιταμίνη D.»

Διακοπές για τους συμμετέχοντες

«Η μελέτη μας, κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας ηλιόλουστου καιρού στην Τενερίφη, έδειξε ότι τα αντηλιακά, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των ηλιακών εγκαυμάτων, επιτρέπουν τη μεγάλη παραγωγή βιταμίνης D».

Για την έρευνα του King’s College οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες στάλθηκαν για διακοπές μίας εβδομάδας σε περιοχή με πολύ υψηλό δείκτη UV.

Είκοσι άτομα έλαβαν ένα ευρύ φάσμα αντηλιακών με δείκτη προστασίας από τον ήλιο (SPF) 15, προσφέροντας προστασία UVB και υψηλή προστασία UVA.

Περίπου 20 άτομα έλαβαν αντηλιακό με δείκτη προστασίας επίσης SPF15 αλλά με χαμηλή προστασία UVA. Οι δυο ομάδες έμαθαν πώς να χρησιμοποιήσουν σωστά τα αντηλιακά τους, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο δείκτης 15SPF.

Αντίθετα, 22 άτομα χρησιμοποίησαν το δικό τους αντηλιακό χωρίς οδηγίες για την εφαρμογή του.

Δείγματα αίματος λήφθηκαν από τους συμμετέχοντες 24 ώρες πριν και 24 έως 48 ώρες μετά τις διακοπές.

Η βιταμίνη D αυξήθηκε

Τα αντηλιακά SPF 15 που εφαρμόστηκαν σε επαρκή ποσότητα για να προστατεύσουν από τα ηλιακά εγκαύματα, επέτρεψαν μια «εξαιρετικά σημαντική» βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τα δικά τους αντηλιακά χωρίς καθοδήγηση, εμφάνισαν επίσης σημαντική σύνθεση βιταμίνης D, αλλά όλοι υπέφεραν από ηλιακά εγκαύματα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι η βιταμίνη D, εκτός από τη συμβολή της στο χτίσιμο γερών οστών, είναι υπεύθυνη και για την καλή ψυχολογία και υπογράμμισαν την σημασία της χρήσης  αντηλιακού όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και σε περιόδους με έντονη ηλιοφάνεια.