Οι νεότεροι ενήλικες δεν αντέχουν τις ταμπέλες και γίνονται ιδιαίτερα εύθικτοι όταν κάποιος τους χαρακτηρίσει νάρκισσους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Νάρκισσος, εγωκεντρικός, υπερευαίσθητος – είναι μερικές από τις ταμπέλες που νευριάζουν τους νέους, ειδικά όταν προέρχονται από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπερευαίσθητοι οι νεότεροι

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όλες οι γενιές, συμπεριλαμβανομένων των Millennials (1981- 1999) αλλά και της επόμενής τους, γενιάς Z, πιστεύουν ότι είναι οι πιο ναρκισσιστές.

Ακόμα και αν το πιστεύουν όμως, οι δύο γενιές εκνευρίζονται πολύ όταν κάποιος τους χαρακτηρίζει «μυγιάγγιχτους» και το αποδεικνύουν κάθε φορά.

Οι ερευνητές του Bowling Green State University του Οχάιο διεξήγαγαν τρεις μελέτες προκειμένου να επαληθεύσουν ότι όλα όσα ακούγονται, είναι σωστά.

Οι συμμετέχοντες στην πρώτη μελέτη ήταν περισσότεροι από 1.000 φοιτητές και 724 άτομα με διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Όλοι τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αναφορικά με τυποποιημένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και τις απόψεις τους.

Υπερβολικοί οι μεγαλύτεροι

Πράγματι, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, οι νεότεροι ενήλικες θεωρούν εξαιρετικά «ναρκισσιστές» και «εγωκεντρικούς» τόσο τους εφήβους όσο και τα άτομα ίδιας ηλικίας.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως οι πεποιθήσεις των νεότερων αλλά και των μεγαλύτερων ενηλίκων έτειναν προς την υπερβολή.

Στις δύο πρόσθετες μελέτες, οι ερευνητές εξέτασαν 218 και 376 αντιδράσεις φοιτητών σε γραπτά αποσπάσματα που περιγράφουν άτομα ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές αντέδρασαν αρνητικά στον χαρακτηρισμό «ναρκισσιστές» αλλά και σε παρόμοιες ταμπέλες, όπως εκείνη του «υπερευαίσθητου».

Από τις έρευνες κατανοούμε πως κάθε γενιά βρίσκει την επόμενη λίγο πιο ευαίσθητη ή εγωκεντρική. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ισχύει για όλους και πάντα.

Υπερευαίσθητες ή όχι, οι δύο γενιές εξελίσσονται διαρκώς και μένει μόνο ο χρόνος για να μας δείξει τι ισχύει στην πραγματικότητα.