Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ακόμη και χωρίς να κάνετε δίαιτα, το βάρος σας μειώνεται κατά 2-3 κιλά κάθε καλοκαίρι. Αντιθέτως, τον χειμώνα, με τη θερμοκρασία να πέφτει, ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και δυσκολεύεται να αποχωριστεί το λίπος.

Ωστόσο, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που καθιστά το αδυνάτισμα πιο εύκολο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ας δούμε, λοιπόν, γιατί το καλοκαίρι χάνετε βάρος με λιγότερη προσπάθεια.

  1. Είστε πιο δραστήρια. Με τη μέρα να μεγαλώνει και τον καιρό να βελτιώνετε, σίγουρα δε θέλετε να μείνετε μέσα στο σπίτι βλέποντας σειρές και τρώγοντας σοκολάτες. Δραστηριότητες, όπως οι βόλτες στο πάρκο, το ποδήλατο, το κολύμπι, γίνονται πιο ευχάριστες και συχνές, ενώ πλέον δεν αποφεύγετε το γυμναστήριο επειδή βρέχει ή κρυώνετε. Όλα αυτά συνεπάγονται μεγαλύτερη καύση θερμίδων.
  2. Η ψυχολογία σας είναι καλύτερη. Ο βροχερός, μουντός και κρύος καιρός ρίχνει την ψυχολογία σας, με αποτέλεσμα να οδηγείστε πολλές φορές σε λιπαρές, ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές για να νιώσετε καλύτερα. Τις ηλιόλουστες ημέρες δε νιώθετε ότι έχετε ανάγκη μια ζεστή πίτσα για να σας φτιάξει τη διάθεση.
  3. Η ζέστη μειώνει την όρεξή σας για φαγητό. Το σώμα σας εκλύει θερμότητα για τις βασικές του λειτουργίες. Το καλοκαίρι λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, ο οργανισμός σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στην αυξημένη θερμοκρασία μειώνοντας την πρόσληψη τροφής -μια διαδικασία κατά την οποία παράγει περισσότερη θερμότητα- και με την αποβολή νερού, δηλαδή τον ιδρώτα. Παράλληλα, έχετε λιγότερη όρεξη για λιπαρές τροφές, οι οποίες σας εκτός από το να σας φορτώνουν με πολλές θερμίδες, προκαλούν και δυσφορία τους καλοκαιρινούς μήνες.
  4. Πίνετε περισσότερο νερό. Η παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη και τον ήλιο προκαλεί ταχύτερη αφυδάτωση του οργανισμού και ως αποτέλεσμα τείνετε να πίνετε περισσότερο νερό. Η κατανάλωση νερού είναι μια βασική προϋπόθεση για υγιές βάρος, αφού πολλές φορές νομίζετε ότι πεινάτε, ενώ στην πραγματικότητα διψάτε. Μένοντας ενυδατωμένη, αποφεύγετε το τσιμπολόγημα και μένετε χορτάτη για περισσότερη ώρα.
  5. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πιο νόστιμα. Αν έχετε δοκιμάσει ποτέ φράουλα τον Δεκέμβρη, σίγουρα έχετε προσέξει πότε άνοστη είναι. Εκτός από τις φράουλες, των οποίων η εποχή είναι από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, τα πιο απολαυστικά φρούτα είναι διαθέσιμα το καλοκαίρι. Γιατί να προτιμήσετε ένα βαρύ, σοκολατένιο γλυκό όταν μπορείτε να φάτε γιαούρτι με ροδάκινα και φράουλες;
  6. Τα ρούχα είναι πιο αποκαλυπτικά. Τον χειμώνα, ακόμη και αν πάρετε μερικά κιλάκια, μπορείτε να τα κρύψετε κάτω από τα πουλόβερ και τα χοντρά μπουφάν. Η καλοκαιρινή ζέστη δε σας αφήνει τέτοια περιθώρια, με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο έντονα την ανάγκη να αδυνατίσετε.