Το αλκοόλ μπορεί να είναι νόμιμο – και συχνά νόστιμο – όμως αυτό δεν σημαίνει πως η κατάχρησή του είναι αθώα. Ο αλκοολισμός είναι μια πολύ σοβαρή εξάρτηση που μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα σωματικής και ψυχολογικής υγείας. Ωστόσο, αν και όλοι σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε τις συνέπειές του, τείνουμε να συνδέουμε τη συγκεκριμένη πάθηση με το περιθώριο και να αναζητούμε τις ενδείξεις της μόνο σε ακραίες καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα δείγματα της εξάρτησης είναι διακριτικά, σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα αναγνωρίσουν για πολύ καιρό. Τα παρακάτω επτά σημάδια θα σας επιτρέψουν να διακρίνετε από νωρίς αν το αλκοόλ έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα αντί για διασκέδαση και να το αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ευκολία.

  • Δεν ακολουθείτε τις συμβουλές σας: Αν πριν βγείτε θέτετε κάποια όρια στον εαυτό σας για τις ποσότητες αλκοόλ που θα καταναλώσετε και στο τέλος πάντα τα ξεπερνάτε, ενδέχεται να έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε μια πιο επικίνδυνη σχέση με το ποτό.
  • Γίνεται αντικείμενο συζήτησης: Ακόμη και αν πιστεύετε ότι πίνετε στα πλαίσια του μέτρου, αν οι φίλοι σας σχολιάζουν συχνά τον αριθμό των ποτών που παραγγέλνετε, πιθανότατα έχουν παρατηρήσει κάτι που εσείς δεν μπορείτε να δείτε ακόμη.
  • Μεθυσμένα σχέδια: Κανονίζετε δραστηριότητες ή συναντήσεις με φίλους που να μην συμπεριλαμβάνουν ένα μπουκάλι κρασί ή μερικά κοκτέιλ; Αν όχι, σκεφτείτε αν το αλκοόλ έχει μετατραπεί στον κυριότερο στόχο της εξόδου σας.
  • Ένα ποτό της παρηγοριάς: Το αλκοόλ μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο ή την αγωνία μας προσωρινά, όμως όταν καταφεύγουμε συχνά σε αυτό καταλήγει να γίνεται και εκείνο σοβαρότατο πρόβλημα.
  • Αναρωτιέστε: Αν έχετε αρχίσει να σκέφτεστε το ενδεχόμενο να πίνετε περισσότερο από όσο θα έπρεπε ή να αγχώνεστε όταν ξεπερνάτε τον αριθμό των ποτών που πιστεύατε ότι θα καταναλώσετε, είναι μια καλή στιγμή να περιορίσετε το αλκοόλ.
  • Σας το είπε ο γιατρός σας: Δεν είναι σπάνιο οι γιατροί να ρωτούν πόσο αλκοόλ πίνετε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης. Αν σας πει ότι η ποσότητα που του αναφέρατε είναι υπερβολική, μην το αγνοήσετε.
  • Πονοκέφαλοι της επόμενης μέρας: Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ένα χανγκόβερ πότε – πότε, αν όμως σας έχει γίνει συνήθεια, είναι η στιγμή να κάνετε ορισμένες αλλαγές στην καθημερινότητά σας.

Σε περίπτωση που σας συμβαίνουν αρκετά από τα παραπάνω πράγματα, απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό. Η κατάχρηση του αλκοόλ δεν σημαίνει ότι είστε χειρότερος άνθρωπος, ούτε θα πρέπει να σας κάνει να ντρέπεστε. Ωστόσο, αν δεν λάβετε τα μέτρα σας δεν αποκλείεται να αρχίζει να επηρεάζει τη ζωή σας με άσχημους και απρόβλεπτους τρόπους.