Έχει συμβεί σε όλους: Το στοιχείο του «απρόβλεπτου» που μας ενθουσίασε στα πρώτα ραντεβού και μας έκανε να ανυπομονούμε για την επόμενη ειδοποίηση στο messenger, τελικά δεν είχε να κάνει με την επιθυμία του συντρόφου μας για αυθορμητισμό, αλλά με την πλήρη αδυναμία του να λειτουργήσει ως ενήλικας. Δυστυχώς, υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που ισχύουν ως προς το ζήτημα της ωριμότητας. Πρώτον, η ηλικία που αναγράφεται στην ταυτότητα δεν σχετίζεται απαραίτητα με εκείνη που θα εκδηλωθεί μέσα στη σχέση και δεύτερον, οι ενδείξεις είναι πάντα μπροστά μας εξ αρχής. Απλώς, επιλέγουμε να τις αγνοούμε επειδή συμβαίνει να μας ελκύει πολύ ο συγκεκριμένος… τριαντάχρονος έφηβος. Παρακάτω, μπορείτε να βρείτε τις βασικότερες από αυτές και, αν δείτε πως ο νέος σας σύντροφος ανταποκρίνεται σε αρκετές, να επαναξιολογήσετε αν σας φαίνεται έτοιμος για μια ουσιαστική σχέση.

Απαιτεί όλη σας την προσοχή

Όλοι θέλουμε ο σύντροφός μας να μας κάνει να νιώθουμε μοναδικοί, όμως αφού τελειώσουμε το σχολείο οι περισσότεροι συνειδητοποιούμε την αξία του προσωπικού χώρου. Αν απαιτεί ο κόσμος σας να περιστρέφεται γύρω από εκείνον, ίσως οι ανασφάλειές του είναι μεγαλύτερες από ό,τι μπορείτε να αντέξετε.

Μιλάει άσχημα για την πρώην του

Φυσικά υπάρχουν εμπειρίες που δικαιολογούν το να μην βγαίνουμε από μια σχέση με τα καλύτερα συναισθήματα για τον πρώην σύντροφό μας. Αν, όμως, μιλάει διαρκώς για εκείνη και πάντα με άσχημο τρόπο, υπάρχουν δύο σενάρια και κανένα δεν είναι καλό: Ή δεν την έχει ξεπεράσει ή είναι εκείνος που είχε το πρόβλημα.

Κατηγορεί διαρκώς τους άλλους

Φταίτε εσείς, φταίει η μαμά του, φταίνε οι φίλοι του και όλα του πηγαίνουν στραβά. Αν αισθάνεται διαρκώς αδικημένος, μάλλον δεν έχει μάθει να αναγνωρίζει την προσωπική του ευθύνη στα πράγματα. Και αυτό δεν είναι κάτι που θέλετε στη ζωή σας.

Δεν ακούει

Αν έχετε ζήσει την εμπειρία μιας παράλληλης συζήτησης, σίγουρα μπορείτε να καταλάβετε για ποιο πράγμα μιλάμε: Κάτι σας έχει ενοχλήσει, του το λέτε και απαντάει, όμως όχι σε αυτό που του είπατε, αλλά σε κάτι που φαντάστηκε ότι μπορεί να εννοείτε. Πάνω στην ένταση μπορεί να συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες, όμως αν είναι σταθερό φαινόμενο ίσως σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτά που έχετε να του πείτε, γιατί πιστεύει ότι έχει πάντα δίκιο.

Υπεραναλύει τα πάντα

Κανείς δεν έχει κουράγιο να τσακώνεται για την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητας – εκτός από έναν πραγματικά ανώριμο άνθρωπο που αδυνατεί να εμπιστευτεί τους γύρω του και «πιάνεται» από το παραμικρό. Ωστόσο, χωρίς εμπιστοσύνη δεν είναι δυνατόν να χτίσετε μια υγιή σχέση.

Είναι «κινηματογραφικός»

Με τον άσχημο τρόπο. Μαζί του όλα είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής και παθητικής επιθετικότητας. Είναι απρόβλεπτος, παίζει με την ψυχολογία σας, έχει ξεσπάσματα έντονης ζήλιας, είναι κτητικός και υπερβολικά καχύποπτος. Ποιος έχει χρόνο για όλα αυτά;

Σκέφτεται μόνο τον εαυτό του

Μήπως δίνει διαρκώς προτεραιότητα σε οτιδήποτε άλλο εκτός από εσάς; Αν πρώτα σας καλεί στο σπίτι του και έπειτα σας αγνοεί για χάρη του κινητού του – ή αν μοιάζει να μην έχει σκοπό να βγει ποτέ μόνος του μαζί σας – ίσως δεν είναι ψυχολογικά έτοιμος να υποστηρίξει μία σχέση.