Είναι σχεδόν αδύνατο να παρακολουθήσετε όλες τις νέες δίαιτες που γίνονται μόδα κάθε μήνα, επομένως είναι απαραίτητο να απαντήσετε τις 6 παρακάτω ερωτήσεις προτού ξεκινήσετε ένα διατροφικό πρόγραμμα. Έτσι, θα είστε σε θέση να επιλέξετε μια αποτελεσματική -και κυρίως ασφαλή για εσάς- δίαιτα.

-Σας παρέχει επαρκείς θερμίδες;

Κατά μέσο όρο η καθημερινή πρόσληψη θερμίδων για μια μέτρια δραστήρια γυναίκα πρέπει να είναι στις 2.000 θερμίδες (2.500 θερμίδες για τους άντρες), ωστόσο όταν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνετε, «κόβοντας» περίπου 500 θερμίδες την ημέρα. Εντοπίστε, λοιπόν, από πού πρέπει να μειώσετε αυτές τις θερμίδες, ξεκινώντας από τα γλυκά, τα τηγανητά και τα ζαχαρούχα ροφήματα και διατηρώντας σε κάθε περίπτωση τα θρεπτικά γεύματά σας.

-Είναι ισορροπημένη;

Οι δίαιτες που σας ενθαρρύνουν να αποκλείσετε μία ομάδα τροφών (π.χ. τους υδατάνθρακες) από τη διατροφή σας, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι ισορροπημένες και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ενέργειάς σας ή να σας δημιουργήσουν διατροφική ανεπάρκεια. Καλό είναι, λοιπόν, να μείνετε μακριά από μια τέτοια δίαιτα και να ακολουθήσετε μια διατροφή που σας παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς περιττές θερμίδες.

-Είναι βιώσιμη;

Θα μπορείτε να μείνετε πιστή στο διατροφικό σας πλάνο για πολύ καιρό; Τι θα συμβεί όταν ολοκληρώσετε τη δίαιτα ή πετύχετε τον στόχο σας; Η διατήρηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος είναι κάτι το οποίο πρέπει να εντάξετε μόνιμα στον τρόπο ζωής σας, όχι μια προσωρινή ανάγκη. Για παράδειγμα, αν αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας μέχρι να αδυνατίσετε, στη συνέχεια θα πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε, αφού δε γίνεται να περάσετε όλη σας τη ζωή χωρίς να τρώτε ψωμί ή ζυμαρικά. Μία ακραία, περιοριστική δίαιτα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

-Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη;

Αυτή είναι ίσως η πιο δύσκολη ερώτηση που καλείστε να απαντήσετε, αφού ακόμη και διάσημες δίαιτες στερούνται επιστημονικής επιβεβαίωσης και δέχονται δριμεία κριτική. Γι’ αυτό καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν διαπιστευμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα σας προτείνει ένα διατροφικό πλάνο που αντιστοιχεί στις προσωπικές σας ανάγκες.

-Είναι ρεαλιστικός ο τελικός στόχος;

Οι δίαιτες που υπόσχονται μια δραματική απώλεια κιλών, πιθανότατα δεν είναι αποτελεσματικές και ακόμη και αν είναι, σίγουρα δεν είναι υγιεινές. Η απώλεια 800 γραμμαρίων έως 1 κιλού την εβδομάδα, θεωρείται ένας υγιεινός στόχος, ενώ επίσης σημαντικό είναι να είστε σε θέση να διατηρήσετε αυτήν την απώλεια.

-Είναι ασφαλής; 

Επειδή η ξαδέρφη σας ή η κολλητή σας είχε επιτυχία με μια συγκεκριμένη δίαιτα, δε σημαίνει ότι είναι κατάλληλη και για εσάς. Ειδικά αν έχετε μια πάθηση ή ιστορικό με διατροφικές διαταραχές, μην ξεκινήσετε καμία δίαιτα χωρίς πρώτα να απευθυνθείτε στον γιατρό και τον εξειδικευμένο διατροφολόγο σας.