Για πολλούς οι λέξεις «υδατάνθρακες» και «δίαιτα» δεν πάνε μαζί, καθώς ένας από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους αναφέρει ότι οι υδατάνθρακες θα πρέπει να περιορίζονται αυστηρά σε μια δίαιτα απώλειας βάρους. Ετσι άλλωστε έχουν δημιουργηθεί και πολλά διατροφικά σχήματα αδυνατίσματος και χημικές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη και αποτελεσματική απώλεια βάρους. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι αρκετά διαφορετική…

Με μέτρο

Σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, οι υδατάνθρακες αποτελούν βασικό κομμάτι ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και θα πρέπει να καλύπτουν περίπου το 50% – 55% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Αποτελούν τη βασική πηγή ενέργειας (μέσω της πιο απλής μορφής τους που είναι η γλυκόζη). Για κάποιον που είναι σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους η λογική της μείωσής τους έχει να κάνει με το ότι παραλείποντας τους υδατάνθρακες, ο οργανισμός για να έχει ενέργεια θα κινητοποιήσει την επόμενη διαθέσιμη πηγή του, που είναι το σωματικό λίπος. Αυτό δεν είναι λάθος, ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνουμε. Μπορούμε δηλαδή να περιορίσουμε ελαφρώς τους υδατάνθρακες στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού.

Επιλέγοντας σωστά

Παράλληλα, σημαντική είναι και η επιλογή των «σωστών» υδατανθράκων. Ετσι, καλό είναι να αποφεύγουμε τη ζάχαρη και τα τρόφιμα που την περιέχουν, το άσπρο ρύζι, το λευκό ψωμί, τα άσπρα μακαρόνια και αντί αυτών να προτιμάμε ολικής αλέσεως προϊόντα, που περιέχουν πιο σύνθετες μορφές υδατανθράκων. Λαχανικά, όσπρια, ολικής αλέσεως δημητριακά, ψωμί ολικής, παξιμάδι ολικής, μακαρόνια ολικής, καστανό ρύζι και όλα τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι σημαντικό να αποτελέσουν τις πηγές υδατανθράκων σε έναν άνθρωπο ο οποίος προσπαθεί να χάσει βάρος. Φυσικά ακόμη και στην περίπτωση των σύνθετων υδατανθράκων δεν παύει να ισχύει ο «κανόνας του μέτρου» όσον αφορά το μέγεθος μερίδας, καθώς σε μια δίαιτα η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι ο παράγοντας που καθορίζει τελικά την πορεία του σωματικού βάρους. Συνεπώς, αντί να αποφεύγετε την κατανάλωση υδατανθράκων, επιλέξτε σύνθετες πηγές τους και εντάξτε τες στο διαιτολόγιό σας, τηρώντας το τρίπτυχο «ποικιλία – μέτρο – ισορροπία», που αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας για τη διατήρηση της υγείας και την αποτελεσματική ρύθμιση του βάρους.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο