Είτε πρόκειται για μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, είτε για ένα γεγονός που σας ξάφνιασε, ήδη από την πρώτη υποψία πως περιμένετε παιδί αρχίζετε να σκέφτεστε πώς θα το πείτε στον μπαμπά του. Στην πρώτη περίπτωση, κατά πάσα πιθανότητα ονειρεύεστε μια όμορφη, συγκινητική στιγμή που θα θυμάστε για πάντα. Στη δεύτερη ίσως η αγωνία σας για την αντίδρασή του να είναι αρκετά αυξημένη. Όπως και να έχει πάντως, σίγουρα έχετε ανάγκη από την υποστήριξή του και μάλιστα περισσότερο από ποτέ. Δυστυχώς, τέτοιου είδους ειδήσεις συχνά δεν γίνονται αποδεκτές με τις αντιδράσεις που θα θέλαμε. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστείτε μια τέτοια περίπτωση; Και τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις;

Γιατί αντέδρασε περίεργα;

Σκεφτείτε τις ταχύτητες με τις οποίες έτρεχε το μυαλό σας όταν το τεστ εγκυμοσύνης σας βγήκε θετικό. Ο ενθουσιασμός, η αγωνία, το άγχος, ο φόβος, η ανυπομονησία είναι μόνο μερικά από τα χιλιάδες συναισθήματα που προλάβατε να νιώσετε μέσα σε δευτερόλεπτα. Το ίδιο συνέβη και σε εκείνον, μόνο που δεν είχε τον χρόνο να το επεξεργαστεί μόνος του. Ο φόβος μπροστά στο άγνωστο κάνει πολλούς μπαμπάδες να αντιδρούν απότομα ή δυσάρεστα πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν πόσο καλό ήταν το νέο που άκουσαν. Άλλοι πάλι προσπαθούν να καμουφλάρουν την αμηχανία τους πίσω από μια δόση – κακού – χιούμορ.

Πώς να το διαχειριστείτε

Κρατήστε την ψυχραιμία σας

Μην γίνετε επιθετική απέναντί του και μην πανικοβληθείτε. Το πιθανότερο είναι ότι μόλις επεξεργαστεί την πληροφορία θα χαρεί όσο κι εσείς.

Εκφράστε τις ανάγκες σας

Αν θέλετε μια αγκαλιά, ζητήστε τη. Αν χρειάζεστε επιβεβαίωση πως όλα θα πάνε καλά, μοιραστείτε το μαζί του. Όπως δεν καταλαβαίνετε την ψυχική του κατάσταση, έτσι δυσκολεύεται κι εκείνος να αντιληφθεί τη δική σας.

Πάρτε λίγο χρόνο χωριστά

Υπάρχει περίπτωση να του πάρει λίγη ώρα μέχρι να συνειδητοποιήσει ακριβώς τι συνέβη και πώς θα έπρεπε να το διαχειριστεί. Αν η έλλειψη ενθουσιασμού του σας δημιουργεί ένταση, βγείτε για μια βόλτα μέχρι να συνέλθει.

Πώς να το αποφύγετε

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αυτού του είδους τα προβλήματα προκύπτουν από το στοιχείο της έκπληξης. Ακόμη και αν ο σύντροφός σας ονειρεύεται τη στιγμή που θα αποκτήσετε ένα μωράκι εδώ και χρόνια, ένα τόσο μεγάλο νέο τόσο ξαφνικά μπορεί να φέρει απρόβλεπτες αντιδράσεις. Επομένως, αν θέλετε να είστε σίγουρη πως θα τις αποφύγετε, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον προετοιμάσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να του πείτε πως έχετε καθυστέρηση ή άλλα συμπτώματα και πως σκέφτεστε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Έτσι θα προλάβει να το επεξεργαστεί.