Το σώμα και τα συναισθήματά μας επηρεάζουν εκατέρωθεν το ένα το άλλο. Η θλίψη και η έλλειψη χαράς μάς κάνουν να κλεινόμαστε στον εαυτό μας αλλά και να κλείνουμε το σώμα μας… γέρνοντας τους ώμους μας προς τα εμπρός, καμπουριάζοντας, θωρακίζοντας το στέρνο και την καρδιά μας. Αντίστοιχα ανοίγοντας το σώμα μας και την περιοχή του θώρακα μπορούμε να αισθανθούμε απελευθέρωση και να βιώσουμε το συναίσθημα της χαράς πιο εύκολα.

Ας δούμε λοιπόν πώς η γιόγκα μπορεί να συμβάλει με απλές ασκήσεις στην ευτυχία μας.

Ξεκινώντας στην καθιστή θέση ενεργοποιούμε την πλήρη αναπνοή της γιόγκα για λίγα λεπτά. Φροντίζουμε με την εισπνοή να γεμίζει ο θώρακας με οξυγόνο μέχρι τις κλείδες και με την εκπνοή να αδειάζει τελείως.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τη μία κνήμη πάνω στην άλλη και ανάμεσά τους το δεξί μας χέρι όπως απεικονίζεται και στην εικόνα. Με εισπνοή μακραίνουμε το αριστερό μας χέρι προς τον ουρανό και με εκπνοή στρέφουμε την καρδιά και το στέρνο προς τα πάνω. Παραμένουμε για δέκα πλήρεις αναπνοές και επαναλαμβάνουμε και από την άλλη μεριά αλλάζοντας τα πόδια και τα χέρια αντίστοιχα.

Μία από τις πιο γνωστές θέσεις της γιόγκα, «ο πάνω σκύλος», ανάμεσα στα πολλά που προσφέρει είναι και το άνοιγμα της περιοχής της καρδιάς. Εδώ προσέχουμε να έχουμε τις παλάμες κάτω από τους ώμους και να φέρουμε τους ώμους πίσω και κάτω. Ταυτόχρονα ενεργοποιούμε γλουτούς και μηρούς και ενεργοποιούμε και τα πέλματα έτσι ώστε το βάρος να διανέμεται ομοιόμορφα και όχι μόνο στα χέρια. Μένουμε για πέντε αναπνοές, χαλαρώνουμε για λίγο και επαναλαμβάνουμε άλλα δύο σετ των πέντε αναπνοών.

Όπως είμαστε μπρούμυτα μετά τον «πάνω σκύλο» ερχόμαστε στην άσανα του τόξου. Λυγίζουμε γόνατα και τα κρατάμε παράλληλα στο εύρος περίπου της λεκάνης. Ενεργοποιούμε την κοιλιά και ανοίγουμε τον θώρακα. Προσπαθούμε να πιάσουμε τους αστραγάλους μας και να μείνουμε για πέντε αναπνοές, ανεβάζοντας ολοένα και περισσότερο την καρδιά προς τον ουρανό. Αν δυσκολευόμαστε να φτάσουμε τα πόδια μας, χρησιμοποιούμε έναν ιμάντα για να μπορέσουμε να πάρουμε το όφελος της άσανα και να ανοίξουμε τον θώρακα. Επαναλαμβάνουμε άλλα δύο σετ των πέντε αναπνοών.

Κλείνοντας την εξάσκησή μας ερχόμαστε και πάλι στην καθιστή θέση τεντώνοντας τα δύο πόδια και στη συνέχεια φέρνοντας το δεξί πέλμα να πατήσει στον εσωτερικό μηρό του αριστερού ποδιού μας. Η λεκάνη μας ανοίγει προς τα δεξιά συμπαρασέρνοντας μαζί της και όλο τον κορμό να ανοίξει προς τον ουρανό. Αν μπορούμε εδώ αγγίζουμε το αριστερό πέλμα με το αριστερό μας χέρι. Αν δεν φτάνουμε πιάνουμε απλά τη λεκάνη μας με το αριστερό μας χέρι. Σκοπός της άσανα είναι να περιστραφεί ο θώρακας προς τα πάνω και ο ένας ώμος να είναι πάνω από τον άλλον. Μένουμε για πέντε αναπνοές και επαναλαμβάνουμε και από την άλλη μεριά.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Μαρίκα Δασκαλάκη, δασκάλα της αυθεντικής παραδοσιακής γιόγκα