Δεν υπάρχει υγιής σχέση χωρίς καβγάδες. Όταν, μάλιστα, αυτή η σχέση μετατρέπεται σε γάμο, δηλαδή περιλαμβάνει μια συγκατοίκηση, ένα κοινό ταμείο και προορίζεται να κρατήσει για πάντα, είναι βέβαιο πως οι εντάσεις αυξάνονται. Αν στην εξίσωση προστεθεί και ένα ή περισσότερα παιδιά, τα πράγματα δυσκολεύουν (και ομορφαίνουν) ακόμη περισσότερο. Ποιοι όμως είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που τσακωνόμαστε με το άλλο μας μισό; Και πόσοι από αυτούς θα πρέπει να μας ανησυχήσουν ως προς το μέλλον της σχέσης μας; Οι επιστήμη έχει τις απαντήσεις!

Η έρευνα

Σύμφωνα με μια μελέτη με επικεφαλής την Lauren Papp, αντιπρύτανη του τομέα έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Madison – Wisconsin, οι περισσότεροι συζυγικοί καβγάδες οφείλονται σε μια από τις παρακάτω δώδεκα αιτίες. Η επιστημονική ομάδα της Papp κατέληξε σε αυτές ζητώντας από 100 άνδρες και 100 γυναίκες να σημειώνουν τις αιτίες των καβγάδων με τους συζύγους τους για 15 μέρες. Αυτές ήταν οι πιο συνηθισμένες μεταξύ των παντρεμένων με παιδιά.

Προσωπικότητα συζύγου

Οι άνδρες συμμετέχοντες ανέφεραν αυτή την αιτία για το 5.5% των καβγάδων, ενώ οι γυναίκες για το 8.6%. Πιθανότατα η χαμηλή συχνότητα αυτού του παράγοντα οφείλεται στο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παντρεύονται άτομα με ασύμβατες προσωπικότητες.

Φίλοι

Οι άνδρες απέδωσαν στην αντιπάθειά τους για τις φίλες της γυναίκας τους το 7.1% των καβγάδων, ενώ οι γυναίκες το 8.1%. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν οι άνδρες αντιπαθούν τις φίλες της γυναίκας τους, οι πιθανότητες ο γάμος να καταλήξει σε διαζύγιο αυξάνονταν. Αντιθέτως, η αντιπάθεια των γυναικών για τους φίλους του άνδρα τους δεν έπαιζε κανένα ρόλο.

Σεξ

Οι συγκεκριμένοι καβγάδες κατέλαβαν το 7.9% των διενέξεων για τους άνδρες και το 8.5% για τις γυναίκες συζύγους. Η Papp και οι συνεργάτες της υποθέτουν ότι η χαμηλή εκπροσώπηση αυτών των καβγάδων επί του συνόλου οφείλεται στο ότι αυτά τα ζητήματα συνήθως δεν τίθενται με μια αίσθηση επείγοντος, ενώ επιλύονται πιο εύκολα σε σχέση με άλλα προβλήματα. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις που ένας εκ των συντρόφων αδυνατεί πλήρως να έχει σεξουαλικές επαφές και δεν αναζητά τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Πίστη

Οι άνδρες σύζυγοι καβγάδισαν για ζητήματα πίστης και απιστίας 8.2% των φορών που δημιουργήθηκε ένταση, ενώ οι γυναίκες 9.1%. Η χαμηλή συχνότητα δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζει: Η απιστία δεν προκύπτει σε όλα τα ζευγάρια, ενώ ακόμη και όπου προκύπτει δεν είναι (συνήθως) καθημερινό φαινόμενο.

Συγγενείς

Το 10.7% των καβγάδων στους οποίους συμμετείχαν οι άνδρες και το 11.9% στην περίπτωση των γυναικών, αφορούσαν πρόσωπα του συγγενικού περιβάλλοντος του συζύγου. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο αυτού του είδους οι εντάσεις επηρεάζουν το ζευγάρι, εξαρτάται από τα όρια που τοποθετούνται εξ αρχής. Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο διαλλακτικές απέναντι στην κριτική που εκφράζουν οι σύντροφοί τους για την οικογένειά τους, ενώ οι άνδρες πιο απόλυτοι, σε βαθμό που να αυξάνεται η πιθανότητα ο γάμος να καταλήξει σε διαζύγιο εξαιτίας αυτών των διαφωνιών.

Κακές συνήθειες

Αυτοί οι καβγάδες είναι πολύ συνηθισμένοι, καθώς οι ενοχλητικές συνήθειές μας προκύπτουν πολλές φορές στην καθημερινότητα. Ωστόσο, δεν είναι και τόσο σημαντικοί. Πάντως αντιπροσωπεύουν το 16.2% των καβγάδων των ανδρών και το 17.1% των γυναικών.

Χρήματα

Περιμέναμε αυτό το πρόβλημα να βρεθεί ψηλότερα στη λίστα, αυτό όμως δεν το κάνει λιγότερο καθοριστικό. Οι άνδρες δήλωσαν ότι το 18.3% των καβγάδων με τις συζύγους τους οφείλονταν στην οικονομική διαχείριση, ενώ οι γυναίκες το 19.4%. Δυστυχώς, όμως, πρόκειται για ένα από τα ζητήματα που βρίσκουν πιο δύσκολα λύση, ενώ παρεισφρέει και σε άλλους καβγάδες.

Εργασία

Εκτός από την αδιαφορία ή την υποτίμηση της δουλειάς του συζύγου, άλλοι λόγοι που τρέπουν την εργασία σε επίκεντρο της έντασης είναι η – συχνά δικαιολογημένη – ζήλια για τους συναδέλφους. Συγκεκριμένα, αυτές οι διαφωνίες κατέλαβαν το 19.3% της «πίτας» για τους άνδρες και το 18.9% για τις γυναίκες συζύγους.

Ελεύθερος χρόνος

Τα παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά δεν φημίζονται για τον άπλετο ελεύθερο χρόνο τους. Γι’ αυτό και η διαχείρισή του μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα έντασης. Δεν αρκεί, όμως, να περνάμε τον χρόνο μας μαζί με τον σύζυγό μας. Πρέπει να απολαμβάνουμε και οι δύο τις δραστηριότητες τις οποίες επιλέγουμε, προκειμένου ο κοινός μας χρόνος να είναι ποιοτικός.

Επικοινωνία

Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που μια σχέση φτάνει στο τέλος της, και είναι και ένα θέμα – πασπαρτού. Σκεφτείτε απλώς πόσες φορές μια διαφωνία με τον σύζυγό σας για ένα άσχετο θέμα, κατέληξε σε καβγά επί του… καβγά! Πάντως, τα προβλήματα στην επικοινωνία που οδηγούν συχνά σε διαζύγιο είναι το «χτίσιμο τοίχου», η περιφρόνηση, η αμυντική στάση και η επικριτική διάθεση απέναντι στην προσωπικότητα του άλλου.

Οικιακές εργασίες

Το 25.1% των καβγάδων των ανδρών και το 24.1% των γυναικών αφορούσαν τις αγγαρείες. Ακούγεται μικροπρεπές; Η οικιακή εργασία είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά της: Εργασία. Όταν δεν μοιράζεται ισότιμα, το άτομο που επιβαρύνεται με αυτήν, βρίσκεται αντιμέτωπο με μια δεύτερη δουλειά και καταλήγει ψυχικά και σωματικά εξαντλημένο. Δυστυχώς, αυτό το άτομο είναι στη συντριπτική πλειοψηφία η σύζυγος. Μάλιστα, έρευνα έχει δείξει ότι οι παντρεμένες μητέρες δαπανούν μία ώρα την ημέρα σε οικιακές εργασίες όταν οι σύζυγοί τους δεν εργάζονται. Ο αντίστοιχος χρόνος στην περίπτωση των ανδρών είναι τα…. 11 λεπτά!

Παιδιά

Εντάξει, αυτό ήταν αναμενόμενο. Το 36.4% των καβγάδων των ανδρών και το 38.9% των καβγάδων των γυναικών σχετίζονταν με τη συμπεριφορά, την ανατροφή και την πειθάρχηση των παιδιών. Υπολογίζεται ότι τέτοιου είδους διαφωνίες προκαλούν το 20% των διαζυγίων. Και, δυστυχώς, συνήθως δεν λύνονται ούτε μετά τη λήξη του γάμου αλλά ούτε και μετά την ενηλικίωση των παιδιών. Γι’ αυτό να θυμάστε: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεγαλώσετε σωστά τα μικρά σας και η απόκλισή σας δεν σημαίνει ότι ένας από τους δυο σας είναι κακός γονιός!