Είναι δυνατόν να κολλήσετε άγχος ή κατάθλιψη με τον ίδιο τρόπο που κολλάτε ένα κρύωμα;

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι κάτι που ισχύει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Memory & Cognition.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι μετά την επαφή τους με άτομα που ζουν με αγχώδη διαταραχή, ανορεξία ή ακόμα και σχιζοφρένεια, ένιωσαν ότι επηρεάστηκαν ψυχολογικά.

«Όχι», λένε οι ειδικοί

Η απάντηση των ειδικών όμως, στο εν λόγω ερώτημα δεν είναι καταφατική. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι ενδέχεται να φορτιστούμε συναισθηματικά ή να υιοθετήσουμε τις συνήθειες των ατόμων που συναναστρεφόμαστε συχνότερα.

Κατά συνέπεια, αν ο καλύτερός σας φίλος πάσχει από αγχώδη διαταραχή, ενδέχεται να αισθανθείτε εντονότερο άγχος. Αν πάλι ένα μέλος της οικογένειάς σας περάσει από φάση κατάθλιψης, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές ακόμα και στη δική σας διάθεση.

«Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά γιατί ως κοινωνικά όντα αντιδρούμε σε ό,τι μας περιβάλλει», αναφέρει χαρακτηριστικά η Judy Ho, κλινική ψυχολόγος με έδρα την Νότια Καλιφόρνια.

«Το γεγονός όμως ότι ενδέχεται να νιώθετε παρόμοια με τον φίλο σας, δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε και εσείς αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη», εξηγεί, επισημαίνοντας ότι οι ψυχικές ασθένειες δεν μπορούν να μεταδοθούν όπως το κρύωμα.

Μετάδοση και ασθένεια

«Οι ψυχικές ασθένειες είναι πολύ πιο σύνθετες από το απλό κρύωμα που μπορεί να κολλήσουμε από τις κοινωνικές μας συναναστροφές», αναφέρει η Ho.

«Η ψυχική ασθένεια πυροδοτείται από μία σειρά γενετικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών συνθηκών. Έχει βρεθεί ότι προέρχεται εν μέρει από κληρονομικά χαρακτηριστικά, καθώς η ψυχική ασθένεια τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των οποίων οι συγγενείς έχουν περάσει ή περνούν κάτι ανάλογο», εξηγεί.

Παράλληλα, παράγοντες που ενδέχεται να πυροδοτήσουν κάποια ψυχική ασθένεια σχετίζονται με το περιβάλλον το ατόμου, όπως το παιδικό τραύμα, η κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, η έκθεση σε ακατάλληλες συνθήκες.

Επηρεάζομαι ή έχω κάτι;

Αν λοιπόν δεν είστε βέβαιοι για το αν επηρεάζεστε ψυχολογικά και συναισθηματικά ή αν αντιμετωπίζετε κάποια ψυχολογική διαταραχή, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας βοηθήσει.

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε θα σας καθοδηγήσει σωστά, ενώ ταυτόχρονα θα επιλύσετε προβλήματα που μάλλον για κάμποσο καιρό κρύβατε κάτω από το χαλί.

Αν πάλι όχι, τότε θα σας δώσει κάποιες χρήσιμες συμβουλές ώστε να μπορείτε να βλέπετε τους ανθρώπους που αγαπάτε αλλά να μην επηρεάζεστε τόσο έντονα από τα δικά τους συναισθήματα.