Υπάρχουν πολλές αιτίες που οδηγούν στη μείωση – ή και την πλήρη απουσία – της ερωτικής μας διάθεσης. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, ένας χωρισμός ή η ανία στη σχέση μας είναι μόνο μερικές από αυτές. Ωστόσο, κάποιες φορές μια ξαφνική αλλαγή της λίμπιντό μας μπορεί να κρύβει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Η παρακάτω λίστα ίσως σας δώσει τις απαντήσεις που ψάχνετε για τη δική σας περίπτωση.

Συμπτώματα

Ως μειωμένη λίμπιντο δεν ορίζουμε την απουσία διάθεσης για σεξ με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο, η οποία το πιθανότερο είναι να οφείλεται στην ίδια τη σχέση. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν:

  • Απουσία ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της αυτοϊκανοποίησης
  • Απουσία σεξουαλικών σκέψεων ή φαντασιώσεων
  • Ανησυχία για την απουσία σεξουαλικών σχέσεων ή φαντασιώσεων

Πιθανές αιτίες

Οργανικά αίτια

Πολλές ασθένειες, φυσιολογικές αλλαγές του σώματος, αλλά και φάρμακα μπορούν να επιφέρουν αυτή τη συνέπεια.

Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

Είτε οφείλεται σε κάποιο ανατομικό πρόβλημα, είτε σε κάποια φλεγμονή της πυέλου, είτε σε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, αν το σεξ για εσάς ταυτίζεται με τον πόνο είναι λογικό να χάσετε τη διάθεσή σας για αυτό.

Χρόνιες ασθένειες

Προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η υψηλή πίεση και τα καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα μπορούν να καταστρέψουν τη λίμπιντό μας.

Φαρμακευτική αγωγή

Πρόκειται για μια συνηθισμένη παρενέργεια των φαρμάκων, ιδιαίτερα των αντικαταθλιπτικών.

Κακές συνήθειες

Η κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών αλλά και το κάπνισμα έχουν ενοχοποιηθεί για την απουσία ερωτικής διάθεσης.

Χειρουργικές επεμβάσεις

Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση στην περιοχή του στήθους ή των γεννητικών οργάνων είναι ικανή να επηρεάσει την αυτοεικόνα μας και την επιθυμία να κάνουμε έρωτα.

Εξάντληση

Δεν περιμένατε εμάς να σας το πούμε. Όταν αισθάνεστε μονίμως κουρασμένη, είναι λίγο δύσκολο να έχετε διάθεση για σεξ.

Ορμονικά αίτια

Οι ορμόνες μας επηρεάζουν πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και η λίμπιντό μας.

Εμμηνόπαυση

Η μείωση των οιστρογόνων κατά την κλιμακτήριο μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον σας για το σεξ, αλλά και να προκαλέσει κολπική ξηρότητα – και επομένως πόνο κατά την επαφή.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Αν μια περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονες ορμονικές αλλαγές, αυτή είναι η περίοδος της κύησης και του θηλασμού. Προσθέστε σε αυτές την εξάντληση, το άγχος και τις ανασφάλειες για τις αλλαγές στο σώμα μας, και μπορείτε να καταλάβετε ότι το σεξ δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες λίγο καιρό μετά την απόκτηση του παιδιού μας.

Ψυχολογικά αίτια

Μπορεί να έχουμε μια υπέροχη σχέση με τον σύντροφό μας και το σώμα μας να είναι υγιές. Αν όμως η ψυχή μας νοσεί – ή έστω ταλαιπωρείται – η σεξουαλικότητά μας παίρνει την κάτω βόλτα. Μερικά προβλήματα που μπορεί να την επηρεάσουν είναι τα εξής:

  • Ψυχικές ασθένειες, όπως η κατάθλιψη ή κάποια αγχώδης διαταραχή
  • Στρες
  • Ανασφάλειες για το σώμα μας
  • Χαμηλή αυτοπεποίθηση
  • Ιστορικό σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης
  • Δυσάρεστες σεξουαλικές εμπειρίες του παρελθόντος