Η τοποθέτηση φίλτρων αέρα σε αίθουσες διδασκαλίας μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την απόδοση των μαθητών, βοηθώντας του να πετύχουν υψηλότερες βαθμολογίες σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Τα συστήματα φιλτραρίσματος εμφάνισαν τα ίδια αποτελέσματα στις εξετάσεις τόσο των μαθηματικών όσο και της γλώσσας, με τους επιστήμονες πίσω από την μελέτη να δηλώνουν ότι ισοδυναμούν με «περίπου τέσσερις μήνες επιπλέον εκπαίδευσης».

Πώς λειτουργούν;

Τα φίλτρα βελτιώνουν κατά πολύ την ποιότητα του αέρα σε κλειστούς χώρους, καθώς απομακρύνουν αποτελεσματικά τα τοξικά σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των ρύπων που εκπέμπονται από τα αυτοκίνητα ή τα εργοστάσια. Έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει  αυτοί οι μικροσκοπικοί ρύποι εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος όταν εισπνέουμε, προκαλώντας φλεγμονές, που επηρεάζουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Βελτίωση που διαρκεί

Στα πλαίσια της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξετάσθηκαν συνολικά 18 σχολεία στην περιοχή του Λος Άντζελες με εγκατεστημένα φίλτρα ήδη από το 2016. γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους ερευνητές να συγκρίνουν τις επιδόσεις μαθητών άλλων σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φίλτρα αέρα συνδέονται με μια αύξηση στην επίδοση των μαθητών της τάξεως του 0.20 στα μαθηματικά και του 0.18 στην γλώσσα, με την βελτίωση αυτή να διατηρείται και το αμέσως επόμενο έτος.

Ο Mike Gilraine, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι  η εγκατάσταση φίλτρων αέρα είναι μια πολύ αποδοτική πρακτική για την αύξηση των επιδόσεων μαθητών και φοιτητών, δεδομένου ότι πολλοί εξ’αυτών φοιτούν σε σχολεία ή πανεπιστήμια μολυσμένων περιοχών».

Τα τοξικά σωματίδια

«Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγονται αποτελεσματικά τα τοξικά σωματίδια, γνωστά ως PM2.5, που μέσω των πνευμόνων μπορούν να διασκορπιστούν στο αίμα ενός ανθρώπου» συμπληρώνει.

Τα ίδια τοξικά σωματίδια πέρα από την χαμηλότερη απόδοση, έχει αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνα για πιο αδύναμη μνήμη και IQ μεταξύ των παιδιών, για παχυσαρκία, άνοια, μείωση του αριθμού σπερματοζωαρίων όπως και στυτική δυσλειτουργία για τους ενήλικες.