Αφού πήρατε απόφαση να χάσετε εκείνα τα κιλά που σας ταλαιπωρούν, σειρά έχει να καταφέρετε να μείνετε πιστή στον στόχο σας να τρώτε υγιεινά και μικρότερες ποσότητες. Αρκετά απλό, σωστά;

Ενώ η διαδικασία αδυνατίσματος μπορεί να φαίνεται απλή, στην πραγματικότητα απαιτεί εκ μέρους σας όχι μόνο επιμονή κι υπομονή, αλλά και κάποιες έξυπνες επιλογές, ώστε να αποφύγετε τους παράγοντες που σαμποτάρουν την προσπάθειά σας.

Μάθετε, λοιπόν, ποιες είναι οι συνήθειες που κρατούν τη ζυγαριά κολλημένη και πώς θα απαλλαγείτε από αυτές.

1. Δεν πίνετε αρκετό νερό

Αν θέλετε να περιορίσετε την πείνα σας, έχετε πάντα μαζί σας ένα παγούρι με νερό. Πληθώρα ερευνών έχει βρει ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ νερό στο πλαίσιο μιας δίαιτας, χάνουν περισσότερο βάρος από εκείνους που πίνουν λιγότερο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πίνοντας νερό πριν το γεύμα, μπορείτε να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας. Σε δύο έρευνες οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν 500 ml νερό μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα τους έχασαν περισσότερο βάρος, συγκριτικά με εκείνους που δεν ακολουθούσαν αυτή την τακτική.

Το νερό δεν έχει κάποια μαγική ιδιότητα αδυνατίσματος. Έχει σίγουρα όμως την ιδιότητα να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού. Άλλωστε, είναι εντυπωσιακά συνηθισμένο να μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα, επομένως η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να περιορίσει τις ξαφνικές λιγούρες και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Ως γνωστόν, η μειωμένη κατανάλωση θερμίδων είναι αυτή που οδηγεί σε μειωμένο βάρος.

Επίσης, σε αντίθεση με τα περισσότερα ροφήματα, το νερό δεν περιέχει θερμίδες. Ακόμη και τα υγιεινά ροφήματα, όπως ο φυσικός χυμός, τα smoothies και το τσάι με φυσικά γλυκαντικά, προσθέτουν θερμίδες στον οργανισμό. Κάθε φορά, λοιπόν, που επιλέγετε το νερό αντί κάποιο άλλο ρόφημα, εξοικονομείτε θερμίδες.

2. Δεν κοιμάστε αρκετά

Σημαντικά οφέλη κρύβονται σε έναν καλό νυχτερινό ύπνο. Το να κοιμάστε 8 ώρες κάθε βράδυ σάς βοηθάει να μείνετε διανοητικά υγιής, να επανορθώσετε τη βλάβη που έχει υποστεί το σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, να μειώσετε το άγχος και να πετύχετε περισσότερα στη ζωή σας.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η ποσότητα του ύπνου σας μπορεί να είναι το ίδιο σημαντική με τη δίαιτα και τη σωματική άσκηση. Μάλιστα, υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με δυσκολία απώλειας κιλών.

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγο έχουν αυξημένη όρεξη για φαγητό. Αυτό πιθανότατα συμβαίνει εξαιτίας του αντίκτυπου του ύπνου σε δύο σημαντικές ορμόνες της πείνας, την γκρελίνη και τη λεπτίνη. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα σας απελευθερώνει περισσότερη γκρελίνη και λιγότερη λεπτίνη, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πείνα και να αυξάνεται η όρεξή σας. Επίσης, η ορμόνη της κορτιζόλης είναι υψηλότερη όταν δεν κοιμάστε αρκετά. Η κορτιζόλη είναι μία ορμόνη του στρες, η οποία μπορεί να αυξήσει την όρεξη για φαγητό.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. Αυτή η αύξηση στην πρόσληψη θερμίδων συνδέεται με την αυξημένη όρεξη για φαγητό, αλλά και με ανθυγιεινές επιλογές τροφών. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Ο μετωπιαίος λοβός είναι υπεύθυνος για τη λήψη αποφάσεων και τον αυτοέλεγχο. Επιπλέον, φαίνεται ότι τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου διεγείρονται περισσότερο από το φαγητό όταν δεν έχετε κοιμηθεί αρκετά. Έτσι, μετά από μια νύχτα περιορισμένου ύπνου είναι πιο πιθανό να ενδώσετε σε μια σακούλα πατατάκια παρά να ελέγξετε την όρεξή σας.

Επιπλέον, έρευνες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, βρήκαν ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξη για τρόφιμα με πολλές θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπη. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι παραμένετε περισσότερες ώρες ξύπνια, μπορεί να σας οδηγήσει να τσιμπολογήσετε, ειδικά κατά τις «απαγορευμένες» βραδινές ώρες.

3. Τρώτε πολύ αλάτι

Το αλάτι μπορεί να καταστρέψει την προσπάθειά σας να έχετε μια υγιεινή διατροφή όταν καταναλώνετε περισσότερο από όσο χρειάζεται το σώμα σας.

Το νάτριο προσελκύει και συγκρατεί νερό. Ως αποτέλεσμα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα προκαλεί κατακράτηση υγρών και αυξάνει το βάρος σας. Όταν τρώτε πολύ αλάτι, μπορεί να δείτε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει μερικά γραμμάρια. Αντίθετα, όταν μειώνετε σημαντικά την πρόσληψη αλατιού, θα χάνετε λίγο βάρος, καθώς το σώμα σας αποβάλλει το νερό που διατηρούσε. Το βάρος που χάνετε, ωστόσο, ανακτάται μόλις αρχίσετε πάλι να τρώτε φαγητά με πολύ αλάτι.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε περίπου 5-6 γραμμάρια αλάτι ημερησίως και να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε για την ένδειξη «χαμηλό σε νάτριο» ή «χωρίς πρόσθετο αλάτι».