Εκτός από την πτήση σε αεροπλάνο με ανακυκλωμένο αέρα, τον προγραμματισμό πολλών δραστηριοτήτων σε ιδιαίτερα περιορισμένο χρονικό διάστημα όπως το τρομερό jet lag, υπάρχουν μερικά ακόμα σημεία που θα πρέπει να προσέξετε, ώστε να διατηρήσετε την υγεία σας και τα επίπεδα ενεργεία σας υψηλά όσο ταξιδεύετε. Ευτυχώς υπάρχουν διάφορα μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ώστε να απολαύσετε το ταξίδι σας δίχως να αρρωστήσετε.

  • Πλύνετε καλά τα χέρια σας: Το πιο απλό τρικ από όλα είναι να πλένετε καλά τα χέρια σας. Το απλό πλύσιμο των χεριών μπορεί να προστατεύσει αν έχετε εκτεθεί σε κάποιο μικρόβιο.
  • Κοιμηθείτε καλά: Μπορεί να είναι προφανές, όμως μερικές ώρες ποιοτικού ύπνου είναι αρκετές για να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει καλύτερα. Όταν όμως ταξιδεύετε, όχι μόνο χάνετε τον ύπνο σας αλλά επηρεάζονται και οι ρυθμοί της καθημερινότητάς σας. Ένα κόλπο που θα βοηθήσει το σώμα σας, είναι να το συντομότερο που θα προσγειωθείτε, να εκτεθείτε για λίγο στον ήλιο για να επαναφέρετε το βιολογικό σας ρολόι.
  • Γυμναστείτε: Μόλις φτάσετε δοκιμάσετε να κάνετε έναν χαλαρό περίπατο ή αφού ξεκουραστείτε να πάτε για τρέξιμο. Με την φυσική άσκηση βοηθάτε το σώμα να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς ενώ τα επίπεδα ενέργειά σας θα διατηρούνται υψηλά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.
  • Σκουπίστε τις επιφάνειες: Το πρώτο πράγμα που θα ήταν καλό να κάνετε όταν μπείτε στο αεροπλάνο ή φτάσετε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου είναι να σκουπίσετε όλες τις επιφάνειες με υγρά μαντηλάκια, που περιέχουν οινόπνευμα, καθώς μπορούν να σκοτώσουν τα μικρόβια κατά την επαφή. Μπορείτε να σκουπίσετε επίσης και πράγματα όπως το τηλέφωνο, το τηλεχειριστήριο, τα πόμολα ή τους διακόπτες.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ: Θα ήταν καλό να αποφύγετε το αλκοόλ και να πίνετε πολύ νερό, καθ’όλη την διάρκεια του ταξιδιού και ειδικά κατά την διάρκεια της πτήσης, ώστε να μην αφυδατωθείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε παράλληλα και το φούσκωμα και θα αισθάνεστε αναζωογονημένοι καθ’όλη την διάρκεια του ταξιδιού σας.
  • Μην κάθεστε πολύ κατά την διάρκεια της πτήσης: Έχετε κατά νου να σηκώνεστε συχνά, περίπου ανά μία ώρα ώστε να ξεμουδιάζετε και να χαλαρώνετε τα άκρα σας. Παράλληλα θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να φάτε ένα γεύμα, πλούσιο σε πρωτεΐνη, πριν την πτήση σας, ώστε να αποφύγετε το φούσκωμα.
  • Να είστε σωστά προετοιμασμένοι: Μία καλή ιδέα θα ήταν να ταξιδεύετε φέροντας μαζί σας ένα κιτ έκτακτης ανάγκης, ώστε να έχετε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή σε περίπτωση που προκύψει κάτι.