Οι έφηβοι που συνηθίζουν να κάθονται τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα, παρακολούθησαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας 4.200 παιδιών, ηλικίας 12 έως και 16 ετών, χρησιμοποιώντας συσκευές καταγραφής της δραστηριότητας τους. Στο δεύτερο σκέλος της έρευνας, τα παιδιά κλήθηκαν να απαντήσουν σε κουίζ αναφορικά με την ψυχική τους υγεία κατά την εφηβεία.

Για κάθε 60 λεπτά που ένα παιδί περνούσε καθισμένο στον καναπέ ανά ημέρα, τα συμπτώματα κατάθλιψης στην ηλικία των 18 ετών αυξήθηκαν κατά 10%. Όσα από τα παιδιά ακολουθούσαν ένα ιδιαίτερα καθιστικό τρόπο ζωής, αντιμετώπιζαν 28,2% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης κατά το έτος της ενηλικίωσης. Η ήπια φυσική δραστηριότητα διαπιστώθηκε ότι αντιστάθμισε τα αποτελέσματα, σηματοδοτώντας έναν ακόμη λόγο για να παραμείνουν δραστήρια.

Ακόμα και η ήπια γυμναστική βοηθάει

Ο συγγραφέας της μελέτης Aaron Kandola, διδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) δήλωσε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώσαμε ότι δεν είναι απαραίτητες οι έντονες μορφές φυσικής δραστηριότητας για να αντιστρέψουμε τα δεδομένα. Οποιαδήποτε μορφή και ένταση γυμναστικής μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία, μιας και μειώνεται ο χρόνος που περνάμε καθισμένοι». Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από  4.257 εφήβους ενώ μέσω των συσκευών καταγράφηκε η δραστηριότητά τους για περίπου δέκα ώρες τουλάχιστον τριών ημερών, στις ηλικίες των 12, 14 και 16 ετών.

Γυμναστική σε όλες τις ηλικίες

Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των 12 και των 16 ετών, η συνολική φυσική δραστηριότητα των εφήβων μειώθηκε από 5 ώρες και 26 λεπτά, σε τέσσερις ώρες και πέντε λεπτά. Ο χρόνος, αντίθετα, που περνούσαν καθισμένοι αυξήθηκε κατά μέσο όρο από επτά ώρες και δέκα λεπτά σε οκτώ ώρες και 43 λεπτά. Μέσα από τα ευρήματα διαπιστώθηκε, ωστόσο ότι 60 λεπτά επιπλέον φυσικής δραστηριότητας, όπως το χαλαρό περπάτημα ή οι δουλειές μέσα στο σπίτι, ήταν αρκετό για να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης κατά 10%.

«Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους όλων των ηλικιών να κινούνται περισσότερο και να κάθονται λιγότερο, καθώς είναι καλό τόσο για την ψυχική όσο και για την σωματική τους υγεία» καταλήγει ο Aaron Kandola, συγγραφέας της μελέτης.