Οι άνθρωποι που έχουν δίπλα τους αισιόδοξους και χαρούμενους συντρόφους ζουν πιο υγιείς ζωές ενώ ενδέχεται να προστατευθούν ακόμα και από την άνοια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Οι επιστήμονες πίσω από την έρευνα υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που περνούν την ζωή τους με έναν σύντροφο, που βλέπει τα ζητήματα της καθημερινότητας πιο αισιόδοξα, αντιμετωπίζουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ, της άνοιας όπως και της γνωστικής εξασθένισης.

Ο σύντροφος ως θετική επίδραση

Πιστεύουν, συγκεκριμένα ότι ένας αισιόδοξος σύντροφος επιδρά θετικά, καθώς μπορεί να βοηθήσει το ταίρι του να ακολουθήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ενθαρρύνοντάς τον να «ξεκολλήσει» από τον καναπέ για να κάνουν μαζί γυμναστική ή για να ακολουθήσει μια πιο θρεπτική διατροφή.  Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality, χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερα από 4.000 ζευγάρια, παρακολουθώντας τα για τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Οι άνθρωποι των οποίων το ταίρι ήταν πιο αισιόδοξο, σύμφωνα με την μελέτη των Πανεπιστημίων του Μίσιγκαν και του Χάρβαρντ, ζούσαν καλύτερα, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στο ότι το περιβάλλον τους ήταν πιο υγιές και λιγότερο αγχωτικό.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είμαστε ό,τι τρώμε ενώ σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, πιθανότατα να είμαστε και σαν τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας. «Περνάμε πολύ χρόνο παρέα με τους συντρόφους μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. William Chopik, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Είναι πολύ πιθανό να μας ενθαρρύνουν να κάνουμε γυμναστική, να επιλέγουμε πιο υγιεινές τροφές ή ακόμα και να μας θυμίζουν να παίρνουμε τα φάρμακά μας. Όταν ο σύντροφός μας είναι υγιής και αισιόδοξος, μπορεί να μεταφραστεί σε παρόμοια αποτελέσματα και στην δική μας ζωή» συμπληρώνει.

Κοινές εμπειρίες, ενισχυμένη μνήμη

Η μελέτη επίσης έδειξε ότι όταν τα ζευγάρια θυμούνται εμπειρίες που έζησαν μαζί, ανακαλούνται περισσότερες λεπτομέρειες από την μνήμη. «Βρήκαμε ότι οι παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Αλτσχάιμερ ή της άνοιας, σχετίζονται με τον υγιή τρόπο ζωής. Η διατήρηση του υγιούς βάρους όπως και η φυσική άσκηση είναι παράγοντες που επηρεάζουν ενώ υπάρχουν και ορισμένοι ψυχολογικοί δείκτες. Τα άτομα που έχουν αισιόδοξους συντρόφους είχαν τις καλύτερες βαθμολογίες στις μετρήσεις μας» δήλωσε ο Δρ. William Chopik.

Ορισμένη γνωστική εξασθένιση παρατηρήθηκε τόσο στα αισιόδοξα όσο και στα πιο απαισιόδοξα ζευγάρια, μιας και είναι αναπόφευκτη με την πάροδο του χρόνου στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τα απαισιόδοξα άτομα, ωστόσο, εμφάνισαν πολύ πιο έντονη εξασθένιση, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι μικρές καθημερινές «δόσεις» αισιοδοξίας είναι το απαραίτητο συστατικό για μια υγιή και χαρούμενη ζωή.