Ο καιρός είναι γκρίζος, φυσάει κρύος αέρας και έχει παγωνιά. Ιδανική εποχή για κοκούνινγκ. Τι συµβαίνει όµως όταν το δέρµα εκτίθεται σε τέτοιες καιρικές συνθήκες;

Αναμφίβολα ο χειμώνας είναι η πιο «δύσκολη» εποχή του χρόνου για το δέρμα. Το κρύο, ο παγωμένος αέρας αλλά και το ξηρό κλίμα που επικρατεί στους εσωτερικούς χώρους λόγω του κλιματισμού διαταράσσουν τον υδρολιπιδικό φραγμό και απογυμνώνουν την επιδερμίδα από τα φυσικά της έλαια και την υγρασία της. Ακόμη και ο λιπαρός τύπος μπορεί να αφυδατωθεί την περίοδο που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να προκαλέσει στον κανονικό ή ξηρό και ευαίσθητο τύπο.

Τα πρώτα «θύματα» του χειμώνα είναι τα χείλη που σκάνε και ξεφλουδίζουν ενώ το δέρμα «τραβάει», κοκκινίζει και σε κάποιες περιπτώσεις τσούζει.

Με αυτά τα δεδομένα, η καλύτερη τακτική είναι να εμπλουτίσουμε τη διαδικασία της περιποίησής μας με τις κατάλληλες συνθέσεις, ιδιαίτερα το βράδυ. Τότε που η επιδερμίδα επιδιορθώνει τις φθορές της και έχει τον χρόνο να απορροφήσει όλα τα ωφέλιμα συστατικά που της προσφέρουμε.

Ας αναλύσουμε λοιπόν διεξοδικά τι μπορείτε να κάνετε. Ηint: Το μαξιμαλιστικό μότο «όσο περισσότερο τόσο καλύτερο» θα γίνει ο πυρήνας της προσέγγισής σας. Μόνο έτσι το δέρμα θα αποκαταστήσει το υδρολιπιδικό φιλμ του, θα ενυδατωθεί σε βάθος και θα αποκτήσει ξανά τη χαμένη λάμψη, την απαλότητα και την ελαστικότητά του.

#1 Ντεμακιγιάζ με ένα έλαιο καθαρισμού

Βάλτε για λίγο στην άκρη το νερό micellaire και το καθαριστικό με οξέα και δραστικούς παράγοντες. Προτιμήστε ένα έλαιο καθαρισμού που θα φερθεί πολύ πιο ευγενικά στο δέρμα σας απομακρύνοντας απαλά αλλά αποτελεσματικά το μακιγιάζ και τους ρύπους.

#2 Καθαρισμός με ένα θρεπτικό καθαριστικό

Συνεχίστε με τον σχολαστικό καθαρισμό σας, προσέχοντας όμως να μην αφαιρείτε από την επιδερμίδα τα πολύτιμα φυσικά της έλαια και την υγρασία της. Ετσι, για το δεύτερο στάδιο του διπλού καθαρισμού διαλέξτε μια πλούσια φόρμουλα σε λιπίδια και μαλακτικούς παράγοντες. Αν επιθυμείτε λεία και απαλή σαν βελούδο επιδερμίδα, τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα ήπιο απολεπιστικό με θρεπτική σύνθεση από λιπίδια και μικρο-κρυστάλλους ζάχαρης. Θυμηθείτε ότι όσο πιο πλούσια είναι η σύνθεση, τόσο το καλύτερο.

#3 Ενυδάτωση με Serum υαλουρονικού οξέος

Ανατρέχοντας στη διαδικασία της κορεάτικης περιποίησης, η εφαρμογή serum ή booster είναι η βάση της ενδυνάμωσης της επιδερμίδας και ενδεχομένως η πιο σημαντική. Ετσι, μετά τον καθαρισμό, εφαρμόστε κατευθείαν τον ορό ή το booster με υαλουρονικό οξύ. Εχουμε αναφέρει πολλές φορές την ικανότητά του να απορροφάει ως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό, άρα είναι αυτονόητη η αξία του. Κάντε ταμποναριστές κινήσεις μέχρι να απορροφηθεί εντελώς προτού περάσετε στο επόμενο βήμα.

#4 Θρέψη με ένα ενυδατικό έλαιο

Αν δεν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε άλλον ορό για κάποιον άλλον σκοπό, όπως για παράδειγμα για αντιγήρανση ή δυσχρωμίες, τότε περνάτε κατευθείαν στην εφαρμογή ενός ελαίου πλούσιου σε φυτικά εκχυλίσματα. Επιλέξτε ένα μείγμα με υψηλής ποιότητας βοτανικά εκχυλίσματα, όπως αναπλαστική λεβάντα, αντιγηραντικό τριαντάφυλλο, ανακουφιστική καλέντουλα, θρεπτικό νυχτολούλουδο. Το έλαιο προσθέτει άλλη μια στρώση ενυδάτωσης στην επιδερμίδα και τη σφραγίζει.

#5 Ανάπλαση με μια ενυδατική ή αντιγηραντική κρέμα

Αφού προετοιμάσατε την επιδερμίδα και της προσφέρατε τη βάση της ενυδάτωσης, ήρθε η ώρα της κρέμας. Οσο πιο ξηρή η επιδερμίδα τόσο πιο ενισχυμένη πρέπει να είναι η κρέμα. Αφήστε λοιπόν στην άκρη τα τζελ ή τις λεπτόρρευστες συνθέσεις μέχρι το καλοκαίρι και επιλέξτε πλούσιες συνθέσεις σε λιπίδια. Αν έχετε ανάγκη για αντιγήρανση, τότε επιλέξτε μια σύνθεση με ρεσβερατρόλη, ισοφλαβόνες, τετραπεπτίδια, βιταμίνη Ε και λιπίδια, όπως έλαια από αργκάν, αβοκάντο και κράμβη. Συστατικά δηλαδή που προστατεύουν τα βλαστοκύτταρα του δέρματος και έχουν ανορθωτική, συσφικτική δράση.

Εναλλακτικά: Αντί για ενυδατική κρέµα, προτού κοιµηθείτε απλώστε σε πρόσωπο και λαιµό µια µάσκα που ενισχύει τη φυσική παραγωγή υαλουρονικού οξέος, µειώνει την απώλειά του και παράλληλα «γεµίζει» τις λεπτές γραµµές και ρυτίδες. Προτιµήστε µια µάσκα που δεν ξεπλένεται και αφήστε τη να δράσει όλο το βράδυ.

#6 Επανόρθωση με ένα βάλσαμο χειλιών

Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία της βραδινής περιποίησης, μην παραλείψετε να απλώσετε στα χείλη το κατάλληλο στικ που θα τα κάνει απαλά και θα τα ανακουφίσει από το τσούξιμο και το «τράβηγμα». Αποφύγετε τις συνθέσεις με παράγωγα πετρελαίου, parabens και τεχνητά αρώματα, γιατί προκαλούν μεγαλύτερη αφυδάτωση και αλλεργική αντίδραση στις ευαίσθητες επιδερμίδες. Αντιθέτως, διαλέξτε ένα βάλσαμο εντατικής επανόρθωσης με βούτυρα shea, karate, κακάο, μέλι, βιταμίνη Ε και μελισσοκέρι.

#7 Ενυδατικό mist

Αν κατά τη διάρκεια της νύχτας νιώσετε ότι το δέρμα σας σάς «τραβάει», ενυδατωθείτε πίνοντας ένα ποτήρι νερό και ψεκάστε το πρόσωπό σας με ένα mist πλούσιο σε ιαματικό νερό, ιχνοστοιχεία και μέταλλα τα οποία θα δυναμώσουν τον υδρολιπιδικό φραγμό και θα ανακουφίσουν από την αίσθηση «τραβήγματος».