Τα εξανθήματα, γνωστά και ως κνίδωση, μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, των χεριών, των ποδιών ή ακόμα και των αυτιών. Το μέγεθός τους μπορεί να είναι διαφορετικό κάθε φορά και εμφανίζονται συνήθως όταν έχετε κάποια αλλεργική αντίδραση, ενεργοποιώντας την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων χημικών ουσιών στο αίμα. Αυτό προκαλεί με την σειρά του τον κνησμό, το πρήξιμο ή και άλλα συμπτώματα. Μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες είναι οι ακόλουθες:

1. Η διατροφή σας

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι εμφανίζετε εξανθήματα μετά την κατανάλωση οστρακοειδών, ξηρών καρπών, αυγών γάλακτος ή και μούρων, τότε μπορεί να έχετε τροφική αλλεργία. Σε ορισμένους ανθρώπους ενδέχεται τα εξανθήματα να εμφανιστούν απευθείας μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου ενώ σε άλλους, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν μετά το πέρας ορισμένων ωρών.

2. Το εξωτερικό περιβάλλον

Τα τσιμπήματα εντόμων αλλά και η έκθεση στην γύρη μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση εξανθημάτων. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι η άμεση έκθεση στο φως του ήλιου, οι ψυχρές θερμοκρασίες ή ακόμα και οι ισχυροί άνεμοι, ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση των εξανθημάτων, χωρίς να σημαίνει ότι πρόκειται για αλλεργική αντίδραση αλλά πιθανότατα για ευαισθησία του δέρματος.

3. Συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις

Οι συναισθηματικά φορτισμένες καταστάσεις ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση εξανθημάτων. Σε άτομα που αντιμετωπίζουν εξανθήματα χρόνια, το στρες ή ο θυμός μπορεί να θερμάνει το σώμα απότομα, προκαλώντας την απελευθέρωση ισταμίνης.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Δοκιμάστε να εφαρμόσετε στο σημείο που έχετε εμφανίσει εξανθήματα μία κρύα κομπρέσα ή ένα βρεγμένο πανάκι, καθώς έτσι θα μειωθεί πιθανότατα ο κνησμός και το πρήξιμο.
  • Κάντε ένα ντουζ, μιας και το δροσερό νερό μπορεί να σας ανακουφίσει από την αίσθηση του έντονου κνησμού.
  • Αποφύγετε για λίγο τα στενά ρούχα, καθώς ενδέχεται να ερεθίσουν την επιδερμίδα σας παραπάνω.
  • Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια, καθώς μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω την περιοχή που έχει εμφανίσει εξανθήματα.
  • Βρείτε λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι που θα σας χαλαρώσει και θα σας τονώσει την ψυχολογία, μιας και υπάρχει περίπτωση τα εξανθήματά σας να σχετίζονται με υψηλά επίπεδα στρες.